6489 H HOSTINSKÝ, HOSTINSKÁ
Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 3 roky
- v týždenných cykloch sa streda teoretické vyučovanie s odborným výcvikom
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotný preukaz
- logické myslenie, pamäť, postreh a spoločenské vystupovanie
- úspešné zvládnutie prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent trojročného učebného odboru je pripravený pre prácu vo všetkých stravovacích zariadeniach,
kde prevláda strojová výroba s modernou mechanizáciou a využitím výpočtovej techniky. Ovláda bezpečnostné,
hygienické i protipožiarne predpisy, evidenciu v závodoch spoločného stravovania a zásady uplatňovania
gastronomických pravidiel. Pozná potraviny, nápoje a technológiu ich výroby, technické vybavenie pracoviska,
zásady organizácie prevádzky ubytovacích zariadení. Ovláda tvorbu cien v zmysle platných predpisov v súčasnom
národnom hospodárstve. Pozná základy stravovania a s tým súvisiace práce, vie prijímať a registrovať
objednávky jedál a nápojov a účtovať ich. Absolvent ovláda spoločenské pravidlá správania. Má kultivované
vystupovanie voči hosťom, s ktorými môže komunikovať v nemeckom alebo anglickom jazyku.
Odborné predmety:
- ekonomika a organizácia
- zariadenia závodov
- potraviny a výživa
- stolovanie
- technológia
- hospodárske výpočty
- odborný výcvik