KRÚŽKOVÁ ČINNOSŤ
Cvičenia z matematiky
Práca vychádza z porieb žiakov a zameriava sa na preberané učivo na hodinách matematiky (doučovanie),
konzultácie k súťaži "KLOKAN" a prípravu žiakov na skúšky.
Krúžok vedie:
Mgr. Margita Dobrotková
Filmová a televízna tvorba
Cieľom krúžku je snaha zoznámiť študentov s kvalitnou filmovou a televíznou tvorbou slovenských i svetových tvorcov,
režisérke a herecké osobnosti, ale taktiež úsilie poukázať na možnosti tohto druhu umenia pri formovaní duše, charakteru
a etických hodnôt mladého človeka.
Krúžok vedie:
Mgr. Dagmar Vavrová
Flambujeme, miešame, tranžírujeme
V danom krúžku sa žiaci oboznámia najskôr teoreticky s vyššou formou zložitej obsluhy.
Po abslovovaní teoretických hodín budú žiakom predvedené ukážky praktické, následne budú
žiaci pracovať samostatne. Žiaci budú počas krúžku absolvovať aj exkurzie v závodoch
s vyššou formou zložitej obsluhy.
Krúžok vedie:
Ing. Helena Rendeková
Florbalový krúžok
Úlohou florbalového krúžku je osvojenie pravidiel florbalu; zlepšenie hernej činnosti jednotlivca vo florbale
(t.j. streľba, prihrávanie, obchádzanie súpera), spolupráce žiakov v kolektíve, zlepšovanie morálno-vôľových vlastností žiakov;
príprava žiakov na reprezentáciu školy. Príprava na školský turnaj vo florbale.
Krúžok vedie:
Mgr. Štefan Mjartan
Futbalový krúžok
Nácvik a zdokonaľovanie herných činností jednotlivca. Upevňovanie morálno-vôľových vlastností. Rozvoj súťaživosti.
Nácvik taktických situácií. Výber žiakov do reprezentácie školy.
Krúžok vedie:
Mgr. Štefan Fialka
Gastronomický krúžok
Krúžok je určený pre žiakov gastronomických odborov, jeho cieľom je dozvedieť sa viac o nových trendoch v gastronómii
a vedieť pripraviť nové recepty či precvičiť si dokončovanie jedál pred hosťom (miešanie nápojov, dochucovanie,
flambovanie, tranžírovanie).
Krúžok vedie:
PaedDr. Kvetoslava Ďurčová
Gastronomicko-sommeliersky krúžok
Venujeme sa zručnostiam z oblasti ako prípravy jedál, tak jednoduchej, zložitej obsluhy,
zameriavame sa na podávanie nápojov. Zdokonaľujeme nadobudnuté techniky, overujeme si teoretické poznatky.
Krúžok vedie:
Mgr. Katarína Bajánová
Hľadáme talenty
Cieľom krúžku je hľadať talenty žiakov v rôznych druhoch umenia, spropagovať ich a zapájať do školských súťaží a podujatí.
Krúžok vedie:
Mgr. Viera Vatrtová
Hodvábne potešenie
Cieľom krúžku je oboznámenie sa s históriou hodvábu a osvojenie si rôznych techník maľby na hodváb.
Maľovanie a farbenie hodvábu má viacero variant. Študentky si tak môžu vyskúšať techniku batiky,
prácu s kontúrami, rôzne efekty pomocou soli či vody. Hotové dielka sa tak stávajú skutočným potešením.
Krúžok vedie:
Mgr. Katarína Ďurišová
Keratín v kaderníckej praxi
Príprava zákazníčky v salóne, vysvetlenie procesu predlžovania vlasov, výber vhodnej techniky predlžovania.
Uzatváranie zmluvy so zákazníčkou, výber vhodných prameňov, praktické prevedenie.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Anita Mašlonková
Komunikačné zručnosti v anglickom jazyku
Cieľom krúžkovej činnosti je umožniť študentom, aby si zlepšili svoje vyjadrovacie schopnosti v anglickom jazyku v ústnom
a písomnom prejave precvičovaním všetkých štyroch jazykových zručností (rozprávanie, písanie, počúvanie, čítnie),
dopĺňaním a rozširovaním slovnej zásoby a upevňovaním gramatiky.
Krúžok vedie:
Mgr. Alexandra Némethová
Krásne nechty – zdobenie
Rôzne techniky zdobenia a ošetrovania nechtov.
Krúžok vedie:
MOV Mgr. Klaudia Klamárová
Krúžok informatiky a internetu
Rozšírenie učiva informatiky, práca na internete, zameranie aj na záverečné práce končiacich ročníkov.
Krúžok vedie:
Mgr. Eva Bátorová
Krúžok informatiky a internetu
Krúžok dopĺňa učivo informatiky – podrobnejší kancelársky balík MS Office, práca na internete,
záverečné práce hlavne študiného odboru vlasová kozmetika.
Krúžok vedie:
Mgr. Jana Zubálová
Krúžok vyrezávania ovocia a zeleniny
Krúžok býva každý štvrtok od 15.00 do 17.00 hod. v Aklube. Momentálne krúžok navštevuje 11 žiakov z gastronomických odborov.
Vyrezávame do rôzneho ovocia a zeleniny podľa plánu krúžku, pripravujeme rôzne ozdoby na akcie v rámci školského závodu
Aklub, zdobíme aj syrové misy, nárezové misy, ozdoby pripravujeme na predjedlá i hlavné jedlá. Pripravovali sme aranžmány
zo zeleniny k Valentínovi na zámku v Bojniciach, pripravujeme školské kolá vo vyrezávaní, tento rok to bude tretí ročník.
Zúčastňujeme sa školských podujatí a reprezentujme našu školu napr. výstava Učeň v Trenčíne, Námestie slobody
v Prievidzi – prezentácia škôl a pod.
Krúžok vedie:
MOV Mgr. Tatiana Pružinová
Koloristika v kaderníckej praxi. Nové metódy a techniky.
Farbenie, melírovanie, prelivy a tónovanie vlasov modernými technikami a novými typmi farbiacich prípravkov.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Jana Ďurejová
Literárny krúžok
Organizovanie literárnych podujatí, besied, návšteva regionálnej knižnice – besedy, prednášky,
organizovanie literárnych exkurzií, zabezpečenie školských súťaží – Hviezdoslavov Kubín,
besedy v marci – k mesiacu knihy, tvorba školského časopisu.
Krúžok vedie:
Mgr. Alena Cagáňová
Minútky – jedlá na objednávku
Špecificky vyhranený spôsob prípravy pokrmov. rýchla príprava pokrmov počením, na panvici, rošte,
ražni a pripravujú sa len z prvotriednch bezchybných potravín.
Krúžok vedie:
MOV Drahomíra Toráčová
Multikultúrna Európa
Prezentácia krajín Európy formou exkurzií (Viedeň, Budapešť) a premietaní filmov, ktoré sú zamerané na geografiu,
pamätihodnosti, kultúru. Ťažiskom sú nemecky hovoriace krajiny.
Krúžok vedie:
Mgr. Ľudmila Stratená
Nemecká gramatika v kocke
Krúžok je určený pre mierne pokročilých ako aj pre pokročilých žiakov, ktorí majú záujem oboznámiť sa lepšie
s nemeckou gramatikou alebo prehĺbiť si svoje poznatky. Na krúžku sa žiaci oboznámia so slovosledom v nemeckej vete
a s niektorými ohybnými a neohybnými slovnými druhmi – so slovesami, podstatnými a prídavnými menami a s príslovkami.
Krúžok vedie:
Mgr. Anna Valterová
Nové jedlá v slovenskej kuchyni
Praktická zručnosť jedál pripravovaných pred zrakom hosťa.
Krúžok vedie:
Mgr. Ľubica Zemanovičová
Nové techniky zmeny vizáže vlasov
Použitie nových pomôcok a techník pri tvorbe moderných účesov v kaderníckej praxi (kónické, špirálové kulmy,
špeciálne nátačky a spony, techniky a spôsoby zahusťovania vlasov).
Krúžok vedie:
MOV Bc. Eva Stankovičová
Nové trendy v gastronómii pri podávaní jedál
Súčasnú teplú a studenú kuchyňu vzhľadom na jej dlhodobý vývoj treba pokladať za takmer dokonalú.
Obe ich dopĺňame o poznatky súčasnej vedy, tým že pokladáme jednotlivé časti daného jedla a doplnkov
na tanier, čím tvoria jeden dokonalý celok chutí a estetiky.
Krúžok vedie:
MOV Darina Oboňová
Objavujeme krásy NEJ
Konverzačné cvičenia a modelové dialógy v nemeckom jazyku, opis obrazov, rozširovanie slovnej zásoby.
Príprava na maturitu v nemeckom jazku, pohovory na zahraničnú prax.
Krúžok vedie:
Mgr. Andrej Richter
Podnikanie v cestovnom ruchu
Informácie o možnostiach podnikania v cestovnom ruchu, získavanie poznatkov pre cestovný ruch,
zapojenie do súťaží „Vitajte v našom regióne“ a „Môj nápad pre región“.
Krúžok vedie:
Ing. Mariana Vaňová
Poznáš svoje vlasy?
Nové materiály a ich použitie pri starostlivosti o jednotlivé typy a druhy vlasov.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Marta Kalinayová
Predĺž svoje vlasy
Možnosti a techniky predlžovania vlasov.
Krúžok vedie:
MOV Mgr. Gabriela Ďurinová
Príprava múčnikov
Múčniky pripravované z ovocia, tvarohu, zemiakového cesta, kysnutého, lineckého, lístkového, odpaľovaného cesta,
piškótového cesta, rôzne krémy, pudingy a nákypy.
Krúžok vedie:
MOV Mgr. Katarína Krčiková
Príprava múčnikov a dezertov v odbytových strediskách
So žiakmi pripravujeme múčniky a dezerty, servírujeme ich buď samostatne alebo ku káve.
Múčniky a dezerty sú od výrobcu Dr. Oetker a Nestlé.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Helena Pekárová
Recepty starých mám
Žiaci počas krúžkovej činnosti získavajú a osvojujú si praktické zručnosti a návyky netradičných receptov starých mám,
nadväzujú na tradície a zvyky v našom regióne, ktorý prispeje k zachovaniu receptov pre ďalšie generácie.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Ida Bartová
Reštauračné minútky
Krúžok je zameraný na prípravu minútok, estetiku, zručnosť a samostatnú prípravu.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Dana Martišeková
Spoznávame kraje naše i cudzie
Činnosť krúžku je zameraná na spoznávanie histórie, fauny a flóry, gastronómie nášho mesta Prievidza a jeho okolia.
Súčasťou činnosti krúžku sú i odborné exkurzie do Rakúska, Poľska, Bratislavy. Rozvíjanie slovnej zásoby a jazykových
zručností v nemeckom jazyku, napr. komunikácia v obchodných centrách a na verejnosti s domácim obyvateľstvom
v Rakúsku.
Krúžok vedie:
Mgr. Jolana Divékyová
Studená kuchyňa
Krúžok je zameraný na prípravu jedál studenej kuchyne, naučiť sa pripraviť predkrmy ako rôzne chuťovky, kanapky, atď.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Mária Supuková
Študentský poznávací klub
Rozširovanie duševného obzoru a vedomostí žiaka v rôznych oblastiach života na základe osobne absolvovaných aktivít
ako sú prednášky, brigády a exkurzie.
Krúžok vedie:
Ing. Eva Eisenhardtová
Špeciálne techniky
Žiaci počas krúžkovej činnosti získavajú a absolvujú aplikácie umeleckej cukrariny, osvojujú si praktické činnosti
a samostatne a tvorivo využívajú nápaditosti a nové trendy.
Krúžok vedie:
MOV Bc. Monika Kratochvílová
Tradícia mesta Prievidza ako aj celého okolia a nemecky hovoriacich krajín z pohľadu ich histórie a gastronómie
Počas školského roka by som chcel so žiakmi navštíviť Hornonitrianske múzeum, aby z jeho exponátov lepšie spoznali históriu
a tradície mesta Prievidza. V druhej polovici školského roku plánujem výlet do lesoparku, kde sa žiaci vo voľnej prírode
týmto spôsobom zdokonalia v príprave pokrmov. Súčasťou tejto gastronomickej oblasti bude písanie a odovzdávanie referátov,
ich témou bude medzinárodná kuchyňa. Žiaci si vyberú konkrétnu krajinu a odprezentujú takto referát pred celou triedou.
Krúžok vedie:
Mgr. Ľubomír Jurík
Trh práce
Na krúžku sa žiaci dozvedia užitočné informácie o možnostiach zamestnania, ako sa orientovať
na trhu práce, zákony o službách zamestnanosti, stav zamestnanosti v regióne.
Krúžok vedie:
Ing. Stanislava Cagáňová
Turistický krúžok
Cieľom krúžku je spoznávať krásy a okolie Prievidza, vystúpiť na známe vrchy v okrese (Reváň, Kľak,
Rokoš, Bralova skala, Vtáčnik, Grič) a viesť žiakov k láske k prírode environmentálnym aktivitám a činnostiam.
Krúžok vedie:
Mgr. Boris Husár
Turistický krúžok
Náplňou krúžku je zvyšovanie zdatnosti; spoznávanie turistických a historických lokalít v našom regióne;
vedieť sa orientovať v teréne; naučiť sa spoznávať faunu a flóru v prírode; čítanie mapy atď.
Krúžok vedie:
Mgr. Jana Lomnická
Účesová tvorba
Rozšírenie učiva technológie a materiálov, zameranie aj na nové smery pri farbení, melírovaní,
strihaní a predlžovaní vlasov, premietanie videokaziet zo súťaží s aplikáciou na vlastnú tvorbu účesov.
Krúžok vedie:
Ing. Andrea Kaprálová
Vieme ako na to!
Výučba tranšírovania pstruhov, kureniec, lúpanie ovocia, miešanie nápojov, flabovanie múčnikov, cvičenie s forlegom,
nácvik zručností, technika a postupy kuchárskych receptov pred zrakom hosťa.
Krúžok vedie:
Mgr. Mária Chúpeková
Zložitá obsluha
Krúžok je zameraný na nácvik zručností pri zložitej obsluhe, miešanie nápojov, flambovanie, tranžírovanie,
žiaci sa naučia rozlišovať druhy slávnostných hostín (banket, recepcia, raut).
Krúžok vedie:
MOV Bc. Kamila Chochulová