2964 H CUKRÁR
Denné štúdium vhodné pre dievčatá i chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 3 roky
- v týždenných cykloch sa streda teoretické vyučovanie s odborným výcvikom
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- dobrý zdravotný stav, zdravotný preukaz
- vyhovenie kritériám prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent po úspešnom ukončení trojročného odboru samostatne pracuje, pripravuje suroviny na cukrársku
výrobu, prepočítava spotrebu podľa receptúr. Absolvent pripravuje cukrárske cestá, plnky a hmoty. Vie posúdiť
správnu konzistenciu ciest, chyby hmôt, plniek ciest, robí skúšky pečivosti. Vie pripraviť, vytvoriť a modelovať
všetky druhy ozdôb, pripravovať zmrzliny. Ovláda základné strojovo-technologické zariadenia cukrárskej výroby, denne ich
čistí a udržiava. Dohotovuje cukrárske polotovary, ozdobuje rôzne druhy cukrárenských výrobkov až po ich
konečnú úpravu. Absolvent vie posúdiť trvanlivosť, označenie, balenie a skladovanie výrobkov. Je schopný normovať
výrobu, viesť skladovú evidenciu, vypracúvať nové receptúry.
V priebehu technologického procesu dodržiava všetky zásady bezpečnosti a ochrany zdravia. Pracovné činnosti
vykonáva tak, aby nenarušoval prostredie, ale prispieval k jeho zlepšeniu.
Odborné predmety:
- stroje a zariadenia
- suroviny
- cukrárska výroba
- ekonomika a organizácia
- odborné kreslenie
- strojníctvo
- odborný výcvik