2987 H 01 BIOCHEMIK – MLIEKARENSKÁ VÝROBA
Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 3 roky, ukončená výučným listom
Stupeň vzdelania:
- stredné odborné vzdelanie
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotná spôsobilosť
- úspešné zvládnutie prijímacieho pokračovania
Charakteristika obsahu vzdelávania a prípravy:
Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu.
V jazykovej časti vzdelávania je príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu na ovládanie odborného prejavu v slovenskom jazyku,
na vyjadrovanie v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku.
V časti odborného vzdelávania je vzdelávanie zamerané na teoretické a praktické. Absolvent vie samostatne pracovať, uskutočňovať
fyzikálno-chemické a mikrobiologické rozbory potravinárskych surovín, ovláda komplexné technologické spracovanie surového mlieka
na mliečne výrobky a polotovary, najmä sortiment mliek tekutých, ochutených, sušených, zahustených, smotany, masla, syrov, zakýsaných
výrobkov, jogurtov a krémov, zmrzlinových zmesí, bielkovinových mliečnych výrobkov (napr. výroby korbá?ikov), laktózy, srvátky, výrobu
zmrzliny na báze mlieka. Ovláda základné strojovo-technologické zariadenia mliekarenskej výroby, syrárskych vaní, automatických liniek
na výrobu mrazených ovocných, mlie?nych smotanových výrobkov a pod.