KALINA V MÉDIÁCH


pondelok 30. 05. 2016
Mladí návrhári zo Slovenska predstavili svoju tvorbu v Hainburgu

Minulý týždeň sa v rakúskom Hainburgu niesol v znamení slovenskej módy. Svoju tvrobu tu v premiére ukázalo päť mladých a nadaných módnych dizajnérov Nikola Nikmonová, Monika Pšenicová...

pondelok 16. 05. 2016
Budúci barmani absolvovali viaceré súťažné disciplíny

PRIEVIDZA. Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa zúčastnili na finále barmanskej súťaže Junior Bartender Challenge. Samuel Chlpek, Matej Kochan a Alex Dobiáš...

sobota 14. 05. 2016






Praktickú maturitnú skúšku absolvujú žiaci „Kaliny" počas Gastrodní

PRIEVIDZA. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho kraja aj v tomto roku pokračuje v tradícii komplexnej praktickej maturitnej skúšky...

štvrtok 28. 04. 2016
Gastrodni na Kaline v Prievidzi = praktická maturita

Prievidza (TASR) - Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOaS) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) aj v tomto roku pokračuje v tradícii...

štvrtok 28. 04. 2016
Tradičná výšivka má svoje miesto aj v súčasnej móde

PRIEVIDZA. Kroje hýbu módou už takmer celé desaťročie, no do prievidzskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa dostali až teraz. Študentkám odevného dizajnu...

piatok 04. 03. 2016

utorok 01. 03. 2013


Zbierajú aj na Kaline

PRIEVIDZA. Koncom minulého roka sme odvysielali príspevok o zbierke štuplov pre postihnutú Martinku z Handlovej. Ešte sme len v polovici februára a rodina Chrenkovcov...

štvrtok 18. 02. 2016
Mladý barista z prievidzskej školy očaril porotu. Neuveríte, s čím podával kávu

PRIEVIDZA. V Leviciach sa uskutočnila celoslovenská baristická súťaž, teda v príprave kávy. Osemnásť mladých baristov z celého Slovenska v časovom limite dvanásť minút...

sobota 28. 11. 2015
Colníci dávali rady študentom, ktorí raz možno budú podnikať

PRIEVIDZA. V rámci takzvaného hospodárskeho týždňa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi prišli žiakov piateho ročníka colníci zoznámiť...

pondelok 16. 11. 2015
Colníci u „hotelákov“ v Prievidzi

TRENČÍN. V rámci tzv. hospodárskeho týždňa v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi colníci oboznámili žiakov 5. ročníka s ich základnými...

streda 11. 11. 2015
Mária Čírova spievala priamo v škole žiakom aj učiteľom

PRIEVIDZA. Odmenou za viaceré projekty, ktoré pripravovali žiaci a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi, bol koncert...

streda 04. 11. 2015
Prievidzským rytierom čiernej dámy sa stal Šimon Janík

V Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi sa odohralo dlho očakávané stretnutie mladých baristov z celého Slovenska - 3. ročník baristickej súťaže Prievidzský rytier čiernej dámy.

utorok 27. 10. 2015






štvrtok 28. 05. 2015

štvrtok 30. 04. 2015

utorok 03. 03. 2015
Na prievidzskej „Kaline" sa konajú už pätnáste Gastrodni

Pre niektorých študentov je podujatie aj praktickou maturitnou skúškou.

PRIEVIDZA. Spolu pätnásť reštaurácií a barov, ako aj ukážky prestierania stolov, cukrárstva, barmanstva a ďalších činností na "Kaline" sú súčasťou už 15. ročníka podujatia Gastrodni, ktoré je pre niektorých študentov zároveň praktickou maturitnou skúškou.

štvrtok 23. 04. 2015
Ukážky jedál s veľkonočnou tematikou

Obec Bystričany uskutočnila dňa 17. marca 2015 v popoludňajších hodinách v kultúrnom dome ukážku prípravy jedál s Veľkonočnou tematikou. Záujemkyne – gazdinky sa stretli v hojnom počte. Ukážky a poučné rady nám odovzdali majsterky odborného výcviku zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Prievidze, Bc. Jana Priečková a Bc. Dana Martišeková. Predviedli nám prípravu kuracej rolády – galatíny z vykosteného kuracieho mäsa, syrovú roládu (recepty prikladáme) a nárezovú misu....

utorok 17. 03. 2015















Denisovi Zibrinovi sa darí na baristických súťažiach

Mladý Prievidžan úspešne reprezentuje svoju školu, baristike sa venuje druhý rok.

PRIEVIDZA. Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa pravidelne zúčastňujú na gastronomických súťažiach. Tento rok sa začalo dariť baristovi Denisovi Zibrinovi, študentovi III.G triedy odboru čašník.

Zúčastnil sa na súťaži Mistr kávy Junior 2012 na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu Gastro Danubius v Bratislave. V kategórii o najlepší nápoj pripravovaný z kávy získal druhé miesto. Ďalší úspech dosiahol na medzinárodnej súťaži Coffee Cup, kde obsadil prvé miesto za najlepšie espresso. Denis sa baristike venuje druhý rok.

sobota 17. 3. 2012
Mladí aranžéri úspešne reprezentujú svoju školu

Žiaci zaujali poroty dekoráciami či netradične prestretým valentínskym stolom.

PRIEVIDZA. V Strednej odbornej škole obchodu a služieb na v Prievidzi sa veľmi dobre darí odboru kvetinový aranžér – viazač. Žiaci sa začali zúčastňovať na súťažiach, na ktorých si porovnávajú svoje zručnosti so študentmi z iných škôl.

Prvou skúsenosťou pre nich bola Victoria Regia, teda 18. ročník národnej súťaže v aranžovaní a viazaní kvetov s medzinárodnou účasťou v Piešťanoch, na ktorej sa zúčastnila študentka Lenka Kováčová. Témou bola Pocta rodine Winterovcov, konkrétne jednostranná pietna kytica na hrob rodine Winterovcov, závesný aranžmán na stenu a priestorová fantázia s kúpeľnou tematikou.

Cenu si z tejto súťaže prievidzskí študenti nedoniesli, ale získané skúsenosti zúročila na vianočnej súťaži v Košiciach. Okrem Lenky sa na nej zúčastnili aj Emília Halašková a Monika Gundová. Témou bol vianočný svietnik, vianočná girlanda a tajná práca – vianočná dekorácia. Monika Gundová obsadila 3. miesto v tajnej práci.

Zatiaľ poslednou skúškou pre aranžérov bol 4. ročník medzinárodnej súťaže mladých floristov v aranžovaní kvetín pri príležitosti sviatku zaľúbených Malinovský Valentín v Strednej odbornej škole záhradníckej v Malinove.

Prvou témou bola obojstranne viazaná guľatá valentínska kytica a druhou večera pre dvoch. Každá žena by sa určite potešila, keby dostala ktorúkoľvek z uviazaných kytíc, v ktorých prevažovali ruže, tulipány, klinčeky, chryzantémy či frézie. Kytica Lenky Kováčovej v konárikovom srdiečku získala nielen druhé miesto, ale aj špeciálnu cenu jedného zo záhradných centier..

Elegantným valentínskym stolom v čierno-bielo-striebornej kombinácii zaujal porotu ďalší študent z Prievidze Lukáš Maček. Jeho vypichovaný srdiečkový parter sa skladal z bielych netýkaviek a tulipánov, čiernych plodov brečtanu popínavého a zelene z alternantéry. Nechýbali vyrobené svietniky a drôtené srdiečka. Námaha sa oplatila, pretože Lukáš získal najhodnotnejšiu cenu. V konkurencii siedmich škôl skončila SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi na druhom mieste.

Príprava pokračuje ďalej, pretože v apríli žiaci majú pozvanie na trojdňovú medzinárodnú súťaž v maďarskom Szombathely s náročnou historickou témou zameranou na baroko. Zúčastniť sa majú aj na Flóre Bratislava a svoje zručnosti verejnosti ukážu na pripravovaných Gastrodňoch.

sobota 3. 3. 2012
„Kalina“ je víťazom jazykovej súťaže Európskej komisie

PRIEVIDZA. Učitelia nemeckého jazyka sa spolu s vedením Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi zúčastnili na slávnostnej ceremónii, na ktorej boli vyhlásené výsledky iniciatívy Európskej komisie v jazykovom vzdelávaní s názvom „Európska značka pre jazyky 2010" a „Európsky učiteľ jazykov roka 2010".

Slávnostná ceremónia sa uskutočnila pri príležitosti osláv Európskeho dňa jazykov v Mozartovej sieni Rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave.

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi získala prvé miesto v celoštátnom kole tejto súťaže a bol jej udelený certifikát „Európska značka pre jazyky 2010" a s tým spojená možnosť používať logo tejto európskej jazykovej súťaže.

piatok 22. 10. 2010
Študentom z Brna sa v Prievidzi páčilo

Po niekoľkodňovom pobyte v metropole hornej Nitry sa študenti zo Strednej školy informačných technológií a sociálnej starostlivosti v Brne rozlúčili s Prievidzou formou slávnostného prijatia v obradnej sieni Mestského domu. Prijatie vykonal zástupca primátora mesta Ing. Milan Dérer, ktorý oboznámil študentov a ich pedagógov s históriou i súčasnosťou Prievidze a poprial im veľa úspechov nielen v záverečnom študijnom finiši, ale aj veľa zdravia a hodnotných zážitkov počas letných prázdnin.

Študenti z brnianskej Strednej školy informačných technológií a sociálnej starostlivosti nadviazali cezhraničnú spoluprácu so Strednou školou obchodu a služieb v Prievidzi a to v rámci projektu Európskej únie. Ich hostitelia, pedagógovia a žiaci prievidzskej „Kaliny“ sa chystajú na recipročnú návštevu do Brna na jeseň tohto roka.

21. 6. 2010, Zdroj: http://www.prievidza.sk/spravodajstvo/studentom-z-brna-sa-v-prievidzi-pacilo/
Praktické maturitné skúšky dobre zvládli
Gastrodni – prehliadka farieb, vôní a krásy

Dva dni bolo v „Kaline“ všetko naopak. Takú záplavu návštevníkov zažije škola skutočne len raz za rok – počas Gastrodní. Chvíľami sa chodbami nedalo ani prechádzať. Bolo to ako na stretnutí generácií, zručnosť mladých ľudí obdivovali škôlkari, ale aj seniori. Mnohí hľadali inšpiráciu pri slávnostných tabuliach, studených misách, cukrárenských výrobkoch. Ďalší obdivovali zručnosť barmanov, flambovanie, tranžírovanie, azda najväčší záujem bol o módnu prehliadku. Bola vlastne prezentáciou troch odborov – odevníctva, kaderníctva a kozmetiky. Na móle však zaujali aj modely, s ktorými študentky tejto školy získali popredné umiestnenia na celoslovenských súťažiach. V nabitej telocvični, kde sa prehliadka najnovších módnych trendov v odievaní mladých ľudí konala, predstavili študenti viac ako stovku modelov. Gastronomické služby návštevníkom Gastrodní poskytovalo dvanásť reštaurácií. „Ponúkali v nich špeciality z rôznych kútov sveta od Ázie, Tirolska po Taliansko, samozrejme, že nesmela chýbať slovenská. Naši študenti sa museli zhostiť všetkých úkonov. Od technických a ekonomických po odbornú technológiu obsluhy a prípravy pokrmov,“ informoval Štefan Gaman, riaditeľ združenej strednej školy. Prezradil tiež, že študenti nemajú strach pred vyučujúcimi alebo klientmi, najviac sa obávajú kritiky vlastných rodičov.
Pri prehliadke slávnostne prestretých stolov sme oslovili Janu Pekárovú z Diviackej Novej Vsi. „V rodine chystáme svadbu, inšpirovala som sa, poobzerala som svadobné tabule. Na Gastrodni chodím už štyri roky, študuje mi tu dcéra. Vždy si uvedomím ako sa zmenil trend v prestieraní, ako napredujú študenti. Gastrodni považujem za pýchu našich detí,“ povedala.
V miestnosti, kde bol najväčší záujem o cukrárenské výrobky nás zaujala netradičná činnosť mladej dámy. Bola to Veronika Prutková zo SOU potravinárskeho v Jeseníkoch. Z ťahaného karamelu vytvárala všakovaké ozdoby, „dajú sa z neho vytvarovať ružičky, monumenty, vyfúknuť jabĺčka i hrušky,“ zasvätila nás do tajov svojej práce a dodala, že v Prievidzi sa jej páči, škoda, že ešte nemala čas ísť pozrieť prácu svojich rovesníkov.
Gastrodni majú v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Prievidzi dlhoročnú tradíciu. Hodlajú v nej pokračovať? „Už sme o tom premýšľali, pohodlnejšie by bolo napríklad absolvovať so študentmi maturitné skúšky na ostrove Rodos, ako to robia na jednej škole v Trenčíne. My sme si postavili latku vysoko, prináša so sebou množstvo chýb a omylov. Pokiaľ sa udejú na pôde školy je to v poriadku, dá sa z nich poučiť, trh práce by ich však našim absolventom neodpustil. A v tom je vlastne čaro Gastrodní,“ dodal Štefan Gaman, riaditeľ školy.

utorok 6. 5. 2008

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok