Cez jarné prázdniny sa v hoteli Kaskády v Sielnici konalo školenie firmy Creative Beauty,
ktorého sa zúčastnili majsterky z odboru kozmetik: Mgr. Klamárová Klaudia, Bc. Kovácsová Zuzana,
Bc. Caňová Miriam a Bc. Görögová Eva.
Školenie bolo zamerané na taliansku kozmetickú značku
BIOLINE JaTó, a to konkrétne prezentácia nových výrobkov a technologických postupov ošetrenia
pleti. Firma bola založená v roku 1979 a dnes pôsobí už v 50 krajinách sveta. Je to profesionálna
luxusná talianska dermakozmetika, ktorej produkty obsahujú najnovšie kozmetologicky aktívne látky
s vysokými koncetráciami pri zachovaní maximálnej bezpečnosti a okamžite viditeľnych výsledkoch.
Dňa 8. marca 2016 sa žiaci z I. F triedy v rámci slovenského jazyka zúčastnili dvoch
otvorených hodín pod názvom Slovenčina trochu inak. Žiaci si mohli vybrať z troch rôznych aktivít:
umelecký prednes poézie a prózy, prezentácia vlastnej tvorby, prezentácia obľúbenej knihy.
Pre tých najlepších boli pripravené knižné odmeny. A ktorí boli tí najlepší?
Najlepšou recitátorkou
sa stala Janka Bardačová s básňou od M. Rúfusa Neskorá jeseň.
V kategórií vlastná tvorba zvíťazila
Nikola Franková s básňou Mesiac a Slnko.
Najlepšie prezentovali svoje obľúbené knihy Lucia Korytňáková
(Hry o život) a Romana Krpelanová (Čaroles).
Poďakovanie patrí aj ostatným, ktorí sa zapojili a
prezentovali sa svojimi ukážkami.
Dňa 9. marca 2016 žiaci II. G a I. C pripravovali v rámci laboratórnych cvičení tranšírovanie kurčaťa, z ktorého sme následne pripravili kurací kokteil ako predjedlo a postupným miešaním surovín sme pripravili predjedlo, ktoré žiaci servírovali na dezertnom tanieri.
Dňa 9. marca 2016 sa zúčastnili Bc. Mária Supuková a Bc. Monika Kratochvílová seminára
KAVIARENSKE A REŠTAURAČNÉ DEZERTY v Liptovskom Mikuláši.
Seminár prebiehal pod vedením lektora
Michala Baniara a Mgr. Jozefíny Zaukolcovej. Bol zameraný na prípravu tanierových dezertov, reštauračných,
kaviarenských podľa moderných prvkov súčasnej cukrárskej gastronómie.
Žiaci II. G a IV. G prispeli svojou kreativitou pri nastieraní veľkonočných tabúľ, čím
sme si pripomenuli, že Veľká noc sa blíži!!! Oblievanie vodou a kúpanie dievčat mládencami na
Veľkonočný pondelok sa považovalo sa očistné, čím im malo zabezpečiť zdravie. Čo nie všetky ženy majú rady...
Zvykom bol aj čerstvý chlieb, ktorý gazdiné piekli v peci. Žiaci I. C odbor kuchár upiekli chlieb v rámci
krúžkovej činnosti. Tradičné zvyky sme si pripomenuli dekoráciou na slávnostnej tabuli.
Dňa 11. marca 2016 sa uskutočnil imatrikulačný banket pre prvákov hotelovej akadémie, ktorý je
zároveň aj praktickou časťou odbornej zložky maturitnej skúšky štyroch žiakov triedy V. K.
Banket
sa niesol v duchu témy Jamesa Bonda. Piataci ukázali prvákom najvyššiu formu obsluhy, sabráž,
flambovanie palaciniek, miešanie nápoja a lúpanie banánu. Na záver nechýbala tanečná zábava.
V školskom závode A - klub veľkonočné sviatočné nastieranie pripravili žiaci učebného
odboru hostinský, hostinská s MOV Bc. Miriam Lajčiakovou.
V dňoch 14. - 18. marca 2016 sa v školskom závode A - klub konal barmanský kurz, ktorého sa zúčastnilo 24 žiakov našej školy. Lektorom kurzu bol pán Ing. Jozef Roth. Absolventi barmanského kurzu obdržali certifikát " BARMAN - NÁPOJAR" .
V dňoch 14. - 18. marca 2016 sa 50 žiakov našej školy spolu s piatimi pedagógmi zúčastnilo lyžiarskeho a snoubordingového kurzu vo Vyšnej Boci. Na žiakov dozerali zdravotník Mgr. Boris Husár, inštruktori snoubordingu Mgr. Michal Švec a Mgr. Štefan Mjartan, inštruktori lyžovania Mgr. Jozef Drobec, Mgr. Boris Husár a Mgr. Štefan Fialka, ktorý bol zároveň aj vedúcim kurzu. Počas kurzu mali žiaci aj možnosť relaxu pri spoločenských hrách a prechádzkach.
Marec sa nesie v znamení písomnej časti maturitných skúšok. Ako každý rok, žiaci končiacich
ročníkov absolvujú písomné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a vybraného cudzieho jazyka.
Tento rok si testovali svoje vedomosti 15. a 16. marca 2016.
V utorok 15. marca sa žiaci sústredili na písanie testov
tzv. externej časti MS zo slovenského jazyka a literatúry a poobede tvorili ucelené slohové práce na
vybranú tému tzv. internej časti MS. Mohli si vybrať z nasledovných tém:
V stredu 16. marca žiakov čakala písomná forma maturitnej skúšky v cudzom jazyku.
Na našej škole sa maturovalo z anglického a nemeckého jazyka. Doobeda žiaci riešili testové úlohy
a poobede opäť písali slohovú prácu na tému:
Holidays, Customs and Traditions in my Family - úroveň B1;
Holidays, Customs and Traditions in our Country - úroveň B2;
Sitten, Bräuche und Traditionen in meiner Familie - úroveň B1.
V zime celá príroda spí a na jar sa zobúdza. Otvorí očká a zažmurká na nás prvými jarnými kvietkami.
Marec je mesiacom, kedy sa končí vláda zimy a svoje kráľovanie prenecháva svojej následníčke jari.
Spolu s jarou prichádza aj Veľká noc - korbáč, vodu, kraslíc dosť. Tento sviatok si pripomíname aj
veľkonočnou výzdbou na našej škole. Recepciu vyzdobili Mgr. Gamanová a Ing. Krejčová so žiakmi a
internát pani vychovávateľky so svojimi ubytovanými žiakmi.
V našej škole nechceme vidieť či zažiť akýkoľvek náznak šikanovania. Snažíme sa proti nemu bojovať
aj preventívnymi aktivitami spolu s odborníkmi zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického
poradenstva a prevencie (SCPPPaP) v Prievidzi.
Počas troch marcových dní vo všetkých triedach
druhého ročníka napĺňali obsah programu Prevencia a eliminácia agresivity a šikanovania.
Vieme, že mladí ľudia sú aktívnymi používateľmi informačných a komunikačných technológií a nezriedka
si svoje komplexy či sklamania ventilujú prostredníctvom sociálnych sietí a pod. Preto bolo témou
stretnutí aj odstránenie kyberšikany.
Program bol zameraný na:
- zmapovanie možného výskytu šikanovania v danej triede,
- poskytnutie informácií potenciálnym obetiam i agresorom o možnostiach riešenia problému,
- podpora konštruktívnej atmosféry a skupinovej súdržnosti v triede,
- posilnenie zavedených pravidiel pre optimálnu komunikáciu, ktorá umožňuje vzájomne sa akceptovať a tolerovať.
Skúsení pracovníci SCPPPaP využívajú interaktívne cvičenia, vďaka ktorým sa rozvíja
sebaúcta, úcta k druhým, kritické myslenie, empatia, spolupráca, nenásilné riešenie konfliktov.
V čase programu majú vždy všetci členovia skupiny možnosť prezentovať svoje názory, postoje a pocity.
Žiaci boli počas aktivít oboznámení s Trestným zákonom a v závere absolvovali tzv. depistážny dotazník šikanovania.
Každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov organizuje pán riaditeľ školy a Základná
organizácia odborového zväzu slávnostný obed pre zamestnancov školy. Aj tento rok sa uskutočnil
už v predstihu 18. marca 2016 v školskej jedálni.
V príjemnej atmosfére sme
si vypočuli slávnostný príhovor, vychutnali sme si chutné jedlo, ktoré pripravili v
školskej jedálni a zákusok v cukrárskej výrobni. Obsluhovali nás naši žiaci pod vedením
majsteriek odbornej výchovy. Ďakujeme za krásne prestreté stoly a posedenie v príjemnej atmosfére.
Dňa 21. marca 2016 na našu školu zavítali dve študentky z Technickej univerzity vo Zvolene, aby predstavili žiakom svoju školu a priblížili im možnosti štúdia na vysokej škole.
V pondelok 21. marca 2016 sa uskutočnila súťaž MATEMATICKÝ KLOKAN, do ktorej sa zapojilo 24
žiakov našej školy. Zadania vypracovávali 60 minút, súťažili v dvoch kategóriách:
KADET 012 - žiaci 1. a 2. ročníka SOŠ - prihlásili sa žiaci z I. F, I. K, II. F
JUNIOR 034 - žiaci 3. a 4. ročníka SOŠ - prihlásili sa žiaci z III. A, III. F, III. K, III. J, IV. G
Tešíme sa na výsledky.
Dňa 21. marca 2016 sa v Dome kultúry v Prievidzi uskutočnilo podujatie Umenie regiónu s puncom jari. Jednalo sa o pestré podujatie zamerané na tradície a prezentáciu umeleckých remesiel s ukážkami a možnosťou vyskúšať si rôzne ľudové techniky. Do tvorivých dielní sa zapojili svojimi ukážkami aj naši žiaci (MRCR, kaderník - vizážista, cukrár, HA, kuchár, hostinský) a prezentovali tak našu školu.
V rámci laboratórnych cvičení žiaci II. B triedy pod vedením MOV Mgr. Krčikovej pripravovali hovädzie mäso na anglický spôsob.
Dňa 22. marca 2016 sa v školskom závode A - klub uskutočnilo barové školenie
"Základy mixológie" pod vedením lektora Ľuboša Rácza.
Školenia sa zúčastnilo 22
žiakov, ktorí po ukončení písali test a obdržali "Certifikát o absolvovaní základného
barového školenia". Traja žiaci Alex Dobiáš, Matej Kochan a Samuel Chlpek postúpili
na súťaž JUNIOR BARTENDER CHALLENGER 2016, ktorá sa bude konať 6. - 7. apríla 2016 v
Banskej Bystrici.
Kysnuté cesto
Dňa 23. marca 2016 v rámci krúžkovej činnosti žiaci I. C odbor kuchár pripravovali svojvoľnú
kombináciu prípravy viacerých druhov pizze, pod vedením MOV Minichovej. Musíte uznať, že sa im vydarili.
Kaviarenské servírovanie a ovocno - zeleninové šťavy
Žiaci III. B a III. G v rámci OV si zopakovali prípravu káv, ktorú obohatili prípravou čokoládového
suflé, následne tvorili moderný kaviarenský servis ku podávaniu káv. Ďalší deň si pripravovali žiaci
čerstvé ovocno - zeleninové šťavy v spolupráci s MOV zo ŠJ.
Pri príležitosti Dňa učiteľov mesto Prievidza 30. marca 2016 slávnostne ocenilo
plaketou Jána Amosa Komenského prácu pedagógov materských, základných a stredných škôl.
Medzi ocenenými boli aj dvaja pedagógovia zo SOŠ obchodu a služieb - Mgr. Jana Pernišová
a Mgr. Michal Švec.
Blahoželáme a prajeme veľa pracovných úspechov do ďalších rokov.
Dňa 31. marca 2016 sa vlakom vybrali za krásami Bratislavy žiaci I. F a III. H.
Ako prvú zastávku sme mali pri Prezidentskom paláci, kde sme videli výmenu čestnej stráže.
Pešou prechádzkou sme sa dostali pod Michalskú bránu, kde sme pozorovali turistov a hodnotili
cestovný ruch.
Po exkurzii historickým centrom sme sa zastavili na brehu Dunaja. Cieľom bolo
aj Prírodovedné a Detské múzeum, kde bolo okrem vystavených zvierat aj vyhodnotenie cestovateľskej
súťaže. Presunuli sme sa k novému Slovenskému národnému divadlu, navštívili sme Euroveu, posedeli
na mólach pri Dunaji za krásneho slnečného počasia a vydali sme sa pešo cez centrum Bratislavy,
oboznamovali sme sa s históriou, obchodmi, reštauráciami, dopravou v Bratislave.
Po absolvovaní
cca 15 km pešo sme si unavení sadli na schody na Hlavnej stanici a plní zážitkov sme sa tešili domov.
Ďakujeme za exkurziu našim triednymi učiteľkám - Ing. Mariane Vaňová a Mgr. Viere Vatrtovej.
Dňa 31. marca 2016 sa trieda I. F a III. H zúčastnili slávnostného vyhodnotenia
2. ročníka cestovateľskej súťaže s názvom "Zápisník cestovateľa", pre žiakov základných a stredných škôl,
ktorú pod záštitou Ministerstva školstva, cestovnej kancelárie BUBO organizovalo občianskej združenie
Šedý medveď a portál dikymoc.sk. Podmienkou bolo vybrať si krajinu, a kreatívnym spôsobom ju predstaviť
a odprezentovať.
1. Vyhotoviť cestovateľský zápisník - bedeker a uviesť v ňom zaujímavé informácie
pre mladých ľudí, najkrajšie pamiatky a prírodné skvosty, najzaujímavejšie aktivity, ktoré sa dajú v
krajine robiť, "krajina v umení" - aká bola tam napísaná kniha, aký film sa tam natáčal.
2. Vytvoriť
cestovateľskú mapu, ideálnu pre mladých ľudí.
3. 3D pomôcku, leták, hru, maketu, ktorá najviac
charakterizuje danú krajinu.
Termín bol do konca januára to poslať do Bratislavy. Zapojených bolo
53 tried zo základných a stredných škôl na Slovensku.
Trieda III. F (manažment regionálneho cestovného ruchu) sa veľmi aktívne zapojila s krajinou MAROKO,
kde jednou zo zaujímavostí je strom arganovník, po ktorom lozia kozy, nakoľko nemajú čo v púšti jesť.
Pomôcka vyjadrovala strom, piesok, ťavy, levy, koberce.
Trieda I. F (manažment regionálneho cestovného ruchu,
obchod a podnikanie, odevný dizajn) sa zúčastnila s krajinou
FRANCÚZSKO, kde dominantou bola Eiffelova veža (1 m vysoká zhotovená zo špajdlí).
Odborná porota pod vedením
Ľuboša Fellnera- majiteľa CK BUBO, Martina Nikodýma - cestovateľa a fotografa, Pavla Barabáša - filmára,
Martina Michalicu - hlavného organizátora (a ďalších) udelila Mimoriadnu cenu poroty I. F za najlepšie
technické vyhotovenie za dielo Francúzsko - Výherný poukaz na interaktívne pútavé rozprávanie o najrozličnejších
kútoch našej planéty s top sprievodcom CK BUBO.
Zároveň bola ocenená vedúca obidvoch prác Ing. Mariana Vaňová
a získala zájazd do Škandinávie a Laponska. Blahoželáme! A tešíme sa na 3. ročník Zápisníka cestovateľa - spoznaj
svet, spoznáš seba,...
Ak patríš medzi cestovateľských dobrodruhov, ktorí s radosťou a vášňou objavujú a spoznávajú svet, tak sa zapoj s nami.
Vo štvrtok 31. marca 2016 sa žiačky IV. F triedy Petra Hvolková a
Silvia Kucmanová odboru manažment regionálneho cestovného ruchu zúčastnili
19. ročníka Olympiády Mladý účtovník, ktorú organizuje Slovenská komora certifikovaných
účtovníkov v spolupráci so spoločnosťou KROS a.s. o titul Mladý účtovník 2016.
Svoje znalosti z účtovníctva si zmerali v programe OMEGA aj s ostatnými študentmi z celého
Slovenska. Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke firmy KROS a.s.
Ďakujem zúčastneným žiačkam za účasť.
SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza
Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk