Dňa 2. februára sa slávia Hromnice, dôležitý deň kvôli predpovedi počasia a úrody. Hromnice sú tiež symbolom
pribúdajúceho svetla počas dňa. Svedčí tu príslovie - Na Nový rok o slepačí krok, na Tri krále o krok dále a
na Hromnice o hodinu více. A aby plátno z neho bolo aj dostatočne biele, zvykli gazdiné na Hromnice variť
šúľance či už s tvarohom alebo orechmi.
V ŠJ žiaci pod vedením svojich majsteriek podľa tradícií na
Hromnice pripravili charakteristické jedlo pre tento deň, šúľance zo zemiakového cesta a tvarohu podávané
s jemným krémom.
Pracnosť jedla bola vyvážená pozitívnym ohlasom stravníkov, čo veľmi potešilo žiakov
odboru kuchár a čašník. Touto cestou ďakujeme aj vedúcej ŠJ p. Kmeťovej ktorá prispôsobuje v rámci svojich
možností JL, aby sme mohli so žiakmi tvoriť. V najkratšej budúcnosti pripravujeme jedlá súvisiace s fašiangami.
Na našej škole pomáhame dobrej veci a to zbieraním vrchnákov z PET fliaš. Zatiaľ sme odovzdali 123 kg vrchnákov, vďaka Vám všetkým za každý vrchnáčik. Vďaka patrí aj starostovi Nitrianskeho Pravna p. Ing. Balčirákovi a žiačke V. K Tatiane Vravkovej. Ďakujeme a zbierajme ďalej...
Z ponuky programov Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie na Bojnickej ulici
v Prievidzi určených pre stredné školy sme tentokrát vybrali KARIÉRNE PORADENSTVO. Študenti 4. ročníka
hotelovej akadémie a 3. ročníka študijných odborov, ktorí prejavili záujem, si 4. a 9. februára 2016 počas
135 minút otestovali svoje schopnosti, zručnosti a záujmy v súvislosti s ich profesionálnou orientáciou.
Ak sú žiaci rozhodnutí pre nejaké povolanie - alebo naopak - ak si nie sú istí, môžu si práve týmto spôsobom
overiť, či je ich voľba správna. Majú príležitosť porovnať svoje predpoklady, možnosti, perspektívy a šance
s výsledkami, ktoré vyplynú zo štandardizovaných testov. Tie vyhodnotia a interpretujú odborní zamestnanci
a každému zúčastnenému pošlú do e-mailu v časovom horizonte jedného mesiaca.
P O Z O R !
Študenti majú možnosť požiadať o individuálne poradenstvo v priestoroch našej školy, ktoré bude slúžiť na
konzultáciu výsledkov z kariérneho poradenstva. Záujemcovia sa môžu prihlásiť v kabinete výchovných poradcov
v pavilóne C, č. dverí 58.
Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou.
Boli to obchôdzky slúžiace na privolanie jari rôznymi magickými spôsobmi. Naši
predkovia sa stravovali veľmi striedmo, ale pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti.
Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.
Veľkú úlohu zohrávajú aj masky. Tie fašiangové boli najmä zvieracie - strašidelné. Čím
bola maska strašidelnejšia, tým mala väčšiu moc a ľudia verili, že démoni a zlí ľudia sa
vyplašia a nebudú ich obťažovať. K maskám nesmel chýbať aj turoň a neskôr pribudol aj
vojak so šabľou, kde práve na šabľu napichovali gazdiné podarúnky.
A k tradičným jedlám, ktoré sa v tieto dni podávali, sme prispôsobili jedálny lístok v ŠJ a
dané tradičné jedlá sme podávali v novom šate gastronomických pravidiel.
Hovorí sa, že každý má svojho dvojníka. My sme našli dvojníčku Katky Ščevlíkovej - speváčky
z Milujem Slovensko Bend z televíznej relácie RTVS Milujem Slovensko. Je to kaderníčka Lucia
Beňadiková z III. A.
Na odbornom výcviku v Dome služieb Kalina, jej spolužiačka Natália Wiedermannová
upravila účes a Viktória Jalakšová sa postarala o make-up. Posúďte sami, ako sa im to podarilo...
Svetoví návrhári poznajú folklór už dlho, no do našej školy sa dostal vôbec po prvýkrát.
Študentkám všetkých troch ročníkov odevného dizajnu ho priniesla Mgr. Veronika Matušková,
ktorá je síce povolaním novinárka, ale srdcom folkloristka. Vyšívaniu a tkaniu sa venuje viac
než 5 rokov - tieto tradičné techniky ju zaujali, možno netradične, práve na vysokej škole.
Preto 11. februára 2016 prijala pozvanie na SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi, aby študentky
inšpirovala a motivovala. Vo svojej prednáške pod názvom Kroje hýbu módou im ukázala, ako sa
dá využiť folklór v súčasnom odievaní. Prezentáciu doplnila o bohatú ukážku svojho vlastného
oblečenia s ľudovým nádychom, ako aj predlohy s rôznymi technikami. Teraz už len závisí od
študentiek, ako sa s témou popasujú.
Dňa 11. februára 2016 sa uskutočnila súťaž "Maľovanie v programe Skicár alebo LogoMotion" .
Pod vedením Ing. Bátorovej a Mgr. Zubálovej v priestoroch učebne informatiky pätnásť súťažiacich tvorilo
práce na témy
1. "Ženy držia polovicu oblohy"
2. "My sme Európa"
3. "Násilie v každodennom živote"
Všetci zúčastnení sa zhostili zodpovedene svojej úlohy. Po vyhodnotení sa porota rozhodla udeliť prvé tri miesta
a ďaľších 7 prác poslať do krajského kola súťaže "Európa v škole". Sami sa môžete presvedčiť o výkonoch svojich
spolužiakov.
1.miesto - Dominika ŽIGMUNDOVÁ
2.miesto - René ŠMATLÁK
3.miesto - Michaela GROSSOVÁ
Najlepšie práce, budú odmenené aj hodnotnými cenami. Gratulujeme!
Dňa 11. februára 2016 sa žiaci V.L hotelovej akadémie zúčastnili podujatia HoReCa PRO. Táto udalosť
sa konala v kongresovom hoteli NH Gate One v Bratislave. Podujatie pre profesionálov navštívilo už
druhý rok množstvo významných zástupcov z hotelového, reštauračného a kaviarenského sektora.
Program
celého dňa tvorili predovšetkým prezentácie, diskusie, moderované degustácie a workshopy. Na prízemí,
vo vstupnej hale, prebiehala registrácia vystavovateľov a návštevníkov a v konferenčnej miestnosti sa
striedali prezentácie zamerané pre rôzne manažérske posty. Na 1. poschodí sa zase rozmiestnili
vystavovatelia - vinárstva, pivovary, dodávateľské spoločnosti či dokonca baristi. Súčasťou tohto
poschodia boli aj dve miestnosti, kde sa konali degustácie a workshopy.
Žiaci V.L - Samuel Chlpek,
Peter Šingliar, Vladimír Píš, Marko Sonnemann, Erik Zámocký a Filip Groiss využili svoje manažérske posty,
ktoré zastavajú vo svojich maturitných prevádzkach na Gastrodňoch, a dostali sa na túto profesionálnu akciu.
Zúčastnili sa riadenej slepej degustácie 8 vzoriek Tokajského vína od Jara Macíka (TOKAJ MACIK WINERY), mali
možnosť byť na prezentácii Ivany Molnárovej (CEO, Profesia.sk) o Vývoji trhu na Slovensku v oblasti CR,
gastronómie a hotelierstva. Najviac ich však zaujala riadená degustácia kubánskych cigár. Tá sa kvôli
nefajčiarskym priestorom v hoteli konala v súkromnom Cigarovom Clube Omnia, kam zúčastnených odvážal autobus.
Dozvedeli sa výrobu, spracovanie cigár, niečo o ich dovoze a samozrejme mali možnosť cigary aj zdegustovať
a to z veľkého množstva kubánskych značiek. To všetko pod drobnohľadom profesionála - Carlosa Suňe Baezu
(Tabak Invest Slovakia), ktorý je výhradným dovozcom pre Slovenský a Český trh. Konferencie sa viedli aj
na tému kuchyne - v diskusii Jozefa Risku (šéfkuchár hotela Carlton), Michala Škorca (šéfkuchár reštaurácie Diva)
a Daniela Širotu (šefkuchár reštaurácie Primi Košice). Rozprávali o aplikácii lokálnosti sezónnych surovín,
modernej slovenskej kuchyni či aplikácii najnovších trendov a technologických postupov.
Blíži sa deň, keď sa obchody začnú hmýriť červenými srdiečkami a darčekmi pre zamilovaných, blíži sa
14. február, sviatok sv. Valentína. V tento deň si vyznávame lásku častejšie a intenzívnejšie ako inokedy.
Túlime sa k sebe bližšie a obdarúvame sa nielen malými darčekmi, ale aj bozkami, pohladeniami a nežnými osloveniami.
Dnes to tak bolo aj u nás na Kaline, kedy náš pán riaditeľ obdaroval každú ženu vynikajúcim perníkovým srdiečkom.
K príjemnej atmosfére prispela aj valentínska výzdoba, o ktorú sa v škole postarala Ing. Alenka Krejčová so žiakmi
z krúžku aranžovania, na internáte pani vedúca Klaudika Majzlanová so žiakmi, v školskej jedálni pani majsterky so
žiakmi a taktiež v školskom závode A klub vítali svojich zákazníkov valentínskom atmosférou.
Prejavujme si lásku a buďme k
sebe milí každý deň v roku tak, ako v deň svätého Valentína!
V dňoch 15. - 19. februára 2016 sa časť žiakov našej školy spolu s piatimi pedagógmi zúčastnilo lyžiarskeho a snoubordingového kurzu v Brezovici na Orave. Na kurze bolo 16 chlapcov a 32 dievčat, z toho 19 snoubordistov a 29 lyžiarov. Cieľom kurzu bolo naučiť žiakov základy lyžovania, snoubordingu a takisto osvojiť si teoretické poznatky ako je biely kódex, správanie sa na horách a pod. Všetko toto bolo dobre zorganizované pod vedením vedúceho kurzu Mgr. Štefana Mjartana, zdravotníka Mgr. Borisa Husára, snoubordingového inštruktora Mgr. Michala Šveca a inštruktorov lyžovania Mgr. Jozefa Drobca a Mgr. Libora Mokrého. Počas kurzu mali žiaci aj možnosť relaxu pri spoločenských hrách ako aj prechádzkach po okolí (Oravský háj).
Naše MOV v odbore cukrár sršia výbornými nápadmi. Odráža sa to v ich kreativite pri tvorbe
a zdobení tort na rôzne príležitosti. Pani majsterky spolu so svojimi žiakmi sú každý deň v
plnom nasadení a snažia sa o to, aby zákazníkom nielen chutilo, ale bolo uspokojené aj ich
estetické cítenie.
Ponúkame Vám malú ukážku z ich tvorby...
Ku dňu 18. februára 2016 pripravili žiaci učebného odboru hostinský s MOV Bc. Lajčiakovou príjemné posedenie pri sviečkach pre dve osoby, ktoré vyhrali pri zapojení sa do internetovej súťaže na portáli restauracie.sme.sk. Žiaci mladý pár privítali prípitkom a k večernému menu ukázali svoju zručnosť pri flambovaní dezertu. Hostia odchádzali domov s príjemným gastronomickým zážitkom.
V dňoch 16. - 18. februára 2016 sa konal baristický kurz, ktorý už po druhýkrát v tomto roku realizovala Škola baristu pod vedením Stanislava Cibuľu. Zúčastnilo sa ho 9 žiakov hotelovej akadémie, ktorí po úspešnom zvládnutí písomnej a praktickej časti kurzu získali certifikát.
V piatok 19. februára 2016 našu školu navštívila študentka tretieho ročníka Vysokej školy obchodnej a hotelovej v Brne Lenka Martišková. Prostredníctvom prezentácie predstavila bakalárske odbory, na ktoré si študenti môžu podať prihlášku, oboznámila s formami štúdia, priblížila konkrétne predmety, ktoré sú súčasťou študijného programu, načrtla možnosti uplatnenia v praxi a informovala o udalostiach súvisiacich so životom školy. Na záver odpovedala na otázky našich štvrtákov a piatakov, ktoré sa týkali ubytovania, práce v Brne a pod.
Piatok je čas na najlepšie zábavy, preto sa aj pani Modráňová rozhodla spríjemniť si ho a osláviť svojich krásnych sedemdesiat v priestoroch našej školy v ŠJ. Akciu, ktorá sa konala 19. februára 2016 pripravovali žiaci II. a III. ročníka odboru kuchár - čašník, hostinský/á pod vedením MOV - Toráčová, Oboňová, Konečná a Minichová. Oslava prebiehala vo veľmi dobrej atmosfére. Hostia odchádzali spokojní v ranných hodinách.
Dňa 20. februára 2016 sa v športovej hale v Prievidzi konal predvolebný míting strany Smer, kde sme zabezpečovali gastronomické a aranžérske služby so žiakmi študijného a učebného odboru kuchár - čašník, pod vedením MOV Toráčovej, Oboňovej, Konečnej a Minichovej.
Dievčatá študijného odboru odevný dizajn sa dňa 22. februára 2016 zúčastnili kastingu, kde mali
možnosť predviesť svoje vlastné návrhy a odevy pred odbornou porotou. Kastingu sa zúčastnili aj
pani primátorka mesta Prievidze JUDr. Katarína Macháčková a fotograf Martin Rinčo.
Zaujímavou
aktivitou bola tvorba odevu v krátkom časovom limite s použitím minimálnych pracovných prostriedkov
a materiálu. Napriek týmto podmienkam sa študentky s prácou popasovali a výsledok bol zaujímavý.
Tento deň môže byť "odrazovým mostíkom" do sveta módy pre žiačky IV. H triedy: Barboru Kučerkovú,
Žanetu Huskovú, Niku Nikmonovú a žiačku III. H triedy: Sabínu Ondrejkovú, ktoré dostali ponuku na spoluprácu.
Dievčatám gratulujeme a držíme palce v ich tvorivej a kreatívnej návrhárskej práci. Záleží už len na nich
ako túto šancu využijú.
V prvých mesiacoch školského roka všetci naši prváci absolvovali program Spoznajme sa bližšie pod vedením
špeciálnych pedagógov a psychológov zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie
v Prievidzi. Tí na základe svojich zistení odporučili a každému odboru na mieru ušili ďalší scenár, aby
študentom umožnili nanečisto prežiť situácie, s ktorými sa pravdepodobne budú stretávať v reálnom živote.
Vo februári a marci 2016 sa potom realizoval sociálno-psychologický tréning, ktorý bol zameraný na medziľudské
vzťahy. Zahŕňal: sociálnu percepciu - vnímanie seba a druhých, sociálnu interakciu, verbálnu i neverbálnu komunikáciu,
kooperáciu a riešenie konfliktov.
Cieľom tzv. zážitkových aktivít bolo posilniť správanie podporujúce dobré vzťahy,
empatiu, sebareflexiu. Tým, že sa žiaci pokúsia na svet pozerať očami iného človeka, vyjadriť svoje pocity a potreby,
majú možnosť formovať vlastné hodnoty a zároveň spoznávať hodnoty svojich spolužiakov.
Ukážky zručností
Gastronomická časť akademického dňa býva vždy najatraktívnejšou a inak tomu nebolo ani tento rok. Vôňa, ktorá sa niesla
celým A pavilónom prilákala množstvo návštevníkov.
Žiaci hotelovej akadémie pripravili tradičné ukážky práce pred zrakom
hosťa spojené s ochutnávkami.
Slávnostné tabule a prezentácia odborov
Slávnostné tabule, ktoré mali možnosť návštevníci obdivovať sú zároveň praktickou časťou záverečnej skúšky žiakov učebného odboru hostinský.
Nemčina interaktívne
Tvorba plagátu
Netradičné vyučovanie cudzích jazykov
Účtovníctvo – príprava k maturitnej skúške
Sme aktívni – sme interaktívni
Práca s interaktívnou tabuľou patrí v súčasnosti medzi najpokrokovejšie trendy vo vyučovaní. Študenti si môžu osvojiť nové vedomosti
pomocou interaktívnych cvičení, na ktorých sa aktívne zúčastňujú. Nie je to len nudné robenie a písanie poznámok do zošita. Pomocou
atraktívnych a kreatívnych úloh (kde nikdy neviete čo Vás čaká) sa študenti môžu naučiť nové vedomosti kreatívnejšie a zábavnejšie,
preto sú ich vedomosti aj trvácnejšie.
Odevný dizajn
Predajné trhy
Žiaci zo IV. H triedy odboru obchod a podnikanie pod vedením Ing. Sadloňovej ponúkali výrobky za symbolické ceny a
dvaja predstavitelia drogérie DM rozdávali informácie žiakom, ktorí by v budúcnosti mali záujem o duálne vzdelávanie.
SUDOKU
V školskom roku 2015/16 sa do súťaže školského kola zapojilo 20 žiakov a z nich bolo 10 úspešných.
Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto zo 6 úloh mal minimálne 5 dobre vyriešených.
Zaujímavosti európskych miest
Finančná gramotnosť
Tvorivé dielne
Pohybové aktivity v telocvični
Ekonomický kvíz
Prevencia kriminality
Každý z nás vraj ukrýva v sebe potenciálnu možnosť byť zločincom. Podľa psychológov záleží od okolností. Počas Dňa otvorených dverí
sme sa snažili spolu s hosťom Mgr. Vítom Zajacom predchádzať takýmto okolnostiam, oboznámiť sa s prevenciou kriminality a poznať svoje
práva a povinnosti.
Nielen očami vidíme
23. februára 2016 prišla medzi nás pani Rozália Cibulová, aby nám pomohla nahliadnuť do sveta nevidiacich. Beseda s ňou bola veľmi zaujímavá.
Boli sme veľmi prekvapení, že má veľa optimizmu a srší z nej šťastie. Určite nám stretnutie veľa dalo.
Beseda o závislostiach s p. Daubnerom
EKO kvíz
Animačné aktivity
Interpretácia dramatického diela
V dňoch 23. - 25. februára 2016 sa uskutočnil pre študentov našej školy someliersky kurz
Junior Somelier. Odborným garantom kurzu je Asociácia somelierov Slovenskej republiky.
Žiaci sa počas kurzu vzdelávali pod vedením odborných lektorov v oblastiach pestovania hrozna,
vinohradníctva a vinárstva, v technológii výroby vín, v servírovaní vína a ostatných nápojov,
dozvedeli sa veľa nových poznatkov. Oboznámili sa s profesiou someliera, so snúbením jedla a
vína. Súčasťou prednášok bola aj praktická časť, kde žiaci senzoricky posudzovali kvalitu vín,
servírovali biele, červené, šumivé vína, koňaky a cigary.
Na záver kurzu žiaci absolvovali
písomný test a praktickú skúšku servisu červeného vína dekantáciou. Žiaci boli spokojní s
úrovňou prednášok, s praktickými ukážkami ako aj s nadobudnutými novými poznatkami.
Dňa 26. februára 2016 sa konali majstrovstvá školy vo vybíjanej dievčat, ktorých sa zúčastnilo 9 družstiev.
Tretie miesto obsadila trieda III.J, do finále sa prebojovali IV.J a spojené družstvo tried IV.G a IV.L.
Víťazom turnaja sa stala trieda IV.J v zložení: Bartošová, Blahová, Černáková, Čiscoňová, Pokusová,
Poliačeková, Rybárová, Žikavská, Zrastáková. Dievčatám srdečne gratulujeme!!!
Dňa 26. februára 2016 navštívil našu školu jeden z najmladších poslancov NRSR Martin Poliačik, ktorý sa venuje problematike školstva, osobných slobôd a ochrany zvierat. Témou diskusie bolo vzdelávanie a osobné slobody žiakov a študentov na školách.
SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza
Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk