Aliancia stredoškolákov v spolupráci s našou Žiackou školskou radou pripravili dňa 4. novembra 2015 pre študentov školy besedu s poslancom Európskeho parlamentu - Richardom Sulíkom. Témou stretnutia bola utečenecká kríza a bezpečnosť v Európe. Študenti prejavili záujem o túto problematiku a na europoslanca mali množstvo otázok. Najaktívnejšiu študentku pán poslanec pozval na návštevu Európskeho parlamentu do Bruselu.
Výchovní poradcovia v spolupráci s Mestskou políciou v Prievidzi pripravili pre našich žiakov prednášku na tému Prevencia kriminality. Prednášajúcim bol koordinátor prevencie MsP kpt. Mgr. Vít Zajac, ktorý nás navštívil 4. a 5. novembra 2015. Prednášky sa zúčastnili triedy: I.L, I.K, I.F a I.G. Diskutovali o tom ako sa nestať páchateľom alebo obeťou a ako ochrániť svoj majetok.
Dňa 4. novembra 2015 sa žiaci II.K, II.L, III.K a III.L triedy študijného odboru hotelová akadémia spolu s vyučujúcimi Mgr. Bajánovou, Mgr. Chúpekovou a Ing. Csatayovou zúčastnili odbornej exkurzie v Pivnici Radošina, kde Ing. Lukačovič - hlavný technológ - pivničný majster a Ing. Hauptvogel - vedúci marketingu žiakom pútavo rozpovedali nielen o spracovaní a technológii výroby vína, ale aj o histórii, v ktorej je zaujímavosťou to, že víno Klenver z Pivnice Radošina bolo nalievané na anglickom kráľovskom dvore počas svadby kráľovnej Alžbety. Zároveň žiaci s vyučujúcimi navštívili reštauračné zariadenia kúpeľného mesta Piešťany.
V dňoch 9 - 10. novembra 2015 sa uskutočnila celoslovenská baristická súťaž MICHALSTAR v Leviciach.
Hostiteľom 1. ročníka baristickej súťaže bol hotel ASTRUM LAUS.
Večer pred súťažou mali baristi aj
pedagógovia možnosť sa zúčastniť odborných workshopov z oblasti hotelierstva a rozvoja cestovného ruchu na Slovensku.
Nasledujúci súťažný deň sa stretlo 18 mladých baristov z celého Slovenska a zmerali si sily v rôznych disciplínach.
Súťažiaci v časovom limite 12 minút pripravili štyri porcie cappuccina a štyri rovnaké voľné nápoje
z espressa. Podmienkou bolo použiť vo voľnom nápoji jednu originálnu slovenskú ingredienciu - vyrobenú doma.
Odborná porota hodnotila vyváženosť chuti, harmóniu a arómu nápoja, slovnú prezentáciu, vizuálny dojem,
kreativitu, techniku a majstrovstvo baristu.
V súťaži MICHALSTAR sa predstavil a vzorne reprezentoval
Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Prievidzi, mladý barista Michal Šuhajda, žiak štvrtého ročníka
hotelovej akadémie. Predviedol, že baristika má svoje čaro a svojím originálnym vystúpením zaujal
odbornú porotu natoľko, že získal 1. miesto a cenu za najlepší voľný nápoj z espressa. Michal
predviedol vycibrenú techniku, presnosť, rýchlosť a baristickú kultúru. Srdečne blahoželáme!
Začalo to tým, že Brani Grohling navštívil našu školu a ponúkol nám ďalšie možnosti vzdelávania sa našich žiakov. Ponúknutej príležitosti sme sa hneď chopili a so žiakmi prvého a druhého ročníka sme vycestovali ranným rýchlikom 9. novembra 2015 do Bratislavy. Absolvovali sme základný kurz carvingu pod vedením Jozefa Hajnala, ktorý sa spolu s Brani Grohlingom riadi mottom "Vo vzdelaní je budúcnosť krajiny" . Carving sme si veľmi užili a naším krédom bola "DOBRÁ NÁLADA" . Ďakujeme za túto možnosť a tešíme sa na ďalšie vzdelávanie, ktoré bude pokračovať...
Netradičným spôsobom absolvovali žiaci V.K a V.L triedy hotelovej akadémie odbornú prax.
V termíne od 9. do 13. novembra 2015 v rámci tzv. hospodárskeho týždňa žiaci
absolvovali odbornú prax formou workshopov a prednášok. Do školy prišli
zástupcovia štátnych, súkromných a hotelových inštitúcií, ktorí pútavou formou
informovali žiakov o legislatívnych podmienkach týkajúcich sa podnikania v
hotelovom a reštauračnom biznise. Touto cestou ďakujeme zástupcom živnostenského
úradu, colného úradu, daňového úradu, úradu práce, pracovníkom zdravotnej poisťovne,
VÚB a poisťovni ALIANZ. Pozvanie prijali aj zástupcovia Nadácie Tomáša Baťu zo Zlína,
Profesie.sk a hotelového reťazca Best Western hotela Belassi Bojnice.
Povedané
slovami žiakov: "Prednášky boli skvelé, získali sme veľa nových a dôležitých informácií.
Prednášajúci boli veľmi príjemní, milí a ústretoví. Tento týždeň bol bez chyby. Ďakujeme!".
Kalina interaktívne - to je názov prezentácie našej školy na základných školách okresu
v mesiaci november a december. Už minulý rok sme zaujali deviatakov módnou prehliadkou
modelov žiačok študijného odboru odevný dizajn.
Tento školský rok sme pridali
prezentáciu zručností cukrárov, študentov hotelovej akadémie, čašníkov a kaderníčok - vizážistiek.
Odprezentovali svoje tvorivé schopnosti, kreatívne myslenie i nadšenie pre zvolenú profesiu
a zároveň im podali informácie "z prvej ruky" o výhodách aj úskaliach svojho študijného programu.
Poučili žiakov o tom, kto je to barman, barista, sommelier, čo je to carving,
sabráž (ktorú na niektorých školách predviedli, samozrejme s detským šampanským),
ukázali výrobu cukrárenských ozdôb, poskytli poradenstvo, predviedli večerné líčenie,
porozprávali zážitky zo Španielska, zdôraznili výhody a možnosti našej školy.
Súčasťou bolo i poučenie o spoločenskom správaní na módnej prehliadke.
Ohlas na základných
školách je zatiaľ pozitívny. A môj názor na našich žiakov (zapojených do tejto prezentácie) :
som na nich pyšná a môžeme sa z nich tešiť - sú zruční, komunikatívni, empatickí a naozaj
vzorne reprezentujú svoju Kalinu.
Stredná odborná škola obchodu a služieb sa zúčastnila na športovom podujatí
s názvom 21. Silná ruka stredoškolákov - súťaž v pretláčaní pravou rukou chlapcov
i dievčat pod záštitou ministra školstva Juraja Draxlera. Na krajskom kole,
ktoré sa konalo vo štvrtok 12. novembra 2015, sa zúčastnilo viac ako 100 študentov
zo stredných škôl v Trenčianskom kraji. Kalinu reprezentovali štyria chlapci a tri dievčatá.
Zostava SOŠ Kalinčiaka | chlapci | dievčatá | |
1, ŠMATLÁK René do 65 kg | 1, LEŽOVIČOVÁ Petra do 60 kg | ||
2, CYPRICH Michal do 80 kg | 2, FLIMELOVÁ Sandra nad 60 kg | ||
3, JAMRICH Marek nad 80 kg | 3, MATYOVÁ Simona nad 60 kg | ||
4, HEČKO Jakub nad 80kg |
Pri vstupe do školského závodu A klub môžu hostia vidieť tematickú tabuľu, ktorá pripomína jeseň na gazdovskom dvore. Pripravili ju žiaci triedy II.D učebného odboru hostinský, hostinská v spolupráci s MOV Bc. Lajčiakovou a Bc. Pekárovou.
V dňoch 12. a 13. novembra 2015 sa na výstavisku EXPO CENTER v Trenčíne konala výstava STREDOŠKOLÁK - HRDINA REMESLA. Aj naša škola sa na výstave prezentovala ukážkami praktických a manuálnych zručností a vystavovaným sortimentom: jesenná slávnostná tabuľa, klauzúrne práce odevného dizajnu, cukrárenské výrobky, miniatúrne chuťovky, aranžmá carving fruit. Z praktických zručností predviedli modelovanie cukrárskych výrobkov a vyrezávanie do ovocia a zeleniny. Organizátorom výstavy bol EXPO CENTER a.s., Trenčín a spoluorganizátorom Trenčiansky samosprávny kraj.
Žiaci triedy III.C odboru kuchár v spolupráci s MOV Toráčovou a Oboňovou počas krúžkovej činnosti pripravili studenú kuchyňu v poňatí nových trendov.
Dňa 19. novembra 2015 sa v školskej telocvični konali Majstrovstvá školy vo florbale.
Zúčastnilo sa 12 tried v zložení: I.C, III.C, II.F, I.G, III.G, III.H, I.K, II.K, V.K, IV.L, V.L, II.O.
Víťazné družstvá:
1. miesto: II.K - Richard Lakota, Ondrej Bugár, Leo Szabo, D. Belančík, Martin Radošinský
2. miesto: V.L - Peter Šingliar, Marko Sonnemann, Erik Zámocký, Roman Litwiak, Adam Píš
3. miesto: III.G - Adam Kováč, Marek Mendel, René Budke, Boris Beránek, Erik Döme, Kevin Kolár
Víťazom srdečne gratulujeme!!!
Po školskom kole sa konalo okresné kolo, ktorého sa zúčastnil výber školy. Dievčatá ho odohrali 25. novembra 2015
na Piaristickom gymnáziu Františka Hanáka v Prievidzi, kde zo šiestich tímov naše dievčatá skončili na treťom mieste.
Chlapci sa zúčastnili okresného kola 30. novembra 2015 na SOŠ Vansovej v Prievidzi, kde skončili na piatom mieste.
Ďakujeme všetkým za ich aktívnu účasť a blahoželáme!
Dňa 20. novembra 2015 žiaci III.G pripravovali laboratórne cvičenie pod vedením MOV Mgr. Kataríny Krčikovej, kde tematický celok zahŕňal prípravu jedla z hydiny.
V piatok, 20. novembra 2015, bol na MsÚ Prievidza ocenený náš zamestnanec Libor Mokrý za vzornú reprezentáciu mesta Prievidza a Slovenskej republiky v zahraničí pri príležitosti účasti na Majstrovstvách sveta Veteránov 2015 v zápasení v gréckych Aténach. Oficiálne prijatie primátorkou JUDr. Katarínou Macháčkovou sa uskutočnilo v zasadacej miestnosti mestského úradu v Prievidzi.
Ako umelci a básnici podpisujú svoje diela štetcom a perom, tak i naši hoteláci dokázali putovať
čarom chutí, vôní a nápadov vo svete zvanom gastronómia. Žiaci, ktorí študujú na hotelovej
akadémii, sú predurčení, aby zvládli niekoľko náročných skúšok.
Ako jedna z prvých je v treťom
ročníku príprava slávnostného rodičovského banketu, kde majú možnosť ukázať svoje odborné
vedomosti, zručnosti a kreativitu.
Bol to práve mesiac november, keď žiaci III. L po
skupinách zrealizovali svoje nápady, primiešali kultúru gastronómie a lásku k profesii. Každá
skupina si zvolila tému slávnostného banketu a zostalo už len zrežírovať tieto originálne
nápady do dokonalosti. Vkusne prispôsobili interiér, doladili oblečenie a nezabudli vytvoriť
príjemnú atmosféru s hudbou.
Rodičia sa ocitli v atraktívnom prostredí s nádychom elegancie a
rešpektu a mali možnosť pocítiť exkluzívnu starostlivosť, vychutnať si rozmanitosť podávaných
jedál a bezchybný servis.
Veríme, že pozvaní hostia a rodičia zažili neopakovateľný
gastronomický zážitok, ktorý im spríjemnil zvyšok krásneho večera.
Ďakujeme žiakom III. L
triedy a odborným učiteľkám: Mgr. Márii Chúpekovej, Ing. Kataríne Ciglanovej, Ing. Helene
Rendekovej, Ing. Tatiane Sigetovej, Mgr. Ľubici Zemanovičovej, Mgr. Anne Králikovej,
ktoré sa zaslúžili, aby sa tieto umelecké diela podarili.
SLOVENSKÁ KUCHYŇA
ODOVZDÁVANIE OSKAROV
PROHIBÍCIA
Dňa 24. novembra 2015 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku v dvoch kategóriách.
Celkovo sa do školského kola zapojilo 15 žiakov. Zúčastnení súťažili v písomnej a ústnej časti,
písomná časť pozostávala z počúvania s porozumením, z čítania s porozumením a gramatického testu.
Súčasťou ústnej časti bol opis obrázku a voľné rozprávanie - komunikácia s členmi komisie na tri rôzne témy.
Víťazmi jednotlivých kategórií sú:
kategória 2A - Veronika Belancová z II.L;
kategória 2B - Barbora Vitteková z V.K;
Obe víťazky postupujú do obvodného kola Olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa bude konať na Gymnáziu VBN, 12. januára 2016.
Všetkým študentom ďakujeme za účasť v školskom kole, členom hodnotiacich komisií za spoluprácu a víťazom prajeme veľa
úspechov v obvodnom kole!
25. novembra 2015 sa naši žiaci zapojili do predvianočnej akcie DK Prievidza - Umenie regiónu.
Jedná sa o pestré podujatie zamerané na tradície a prezentáciu umeleckých remesiel s ukážkami
a možnosťou vyskúšania si rôznych ľudových techník.
Našu školu reprezentovali a svoje zručnosti
predvádzali žiačky odborov odevný dizajn, cukrár, kuchár, kaderník, kaderník - vizážista,
hotelová akadémia a čašník - servírka. Ukázali výrobu ozdôb na torty a zákusky, vyrábali šperky,
učili záujemcov skladať servítky, vyrezávali ovocie a zeleninu, vyrábali s deťmi vianočné
menovky na darčeky, pripravili si vianočné omaľovánky, predvádzali svoje zručnosti v
umeleckej kresbe, upravovali nechty.
Divákov upútali a určite prispeli k vianočnej atmosfére tohto podujatia.
Dňa 27. novembra 2015 sme pre žiakov triedy II.O nadstavbového štúdia spoločné stravovanie pripravili slávnostné stužkové posedenie, pri ktorom im pán riaditeľ a pani triedna profesorka Mgr. Zubálová odovzdávali zelené stužky, ktoré majú byť symbolom blížiacej sa maturity a dospelosti.
Dňa 28. novembra 2015 sa Kalina prezentovala v obchodnom centre Korzo predvianočnou
ukážkou zručností a výrobkov zo študijných a učebných odborov kuchár, hostinský, hostinská,
čašník, servírka, cukrár, kozmetik, kde sa naši žiaci pod vedením MOV Bc. Priečkovej,
p.Toráčovej, p.Oboňovej, Bc. Minichovej, Mgr. Konečnej a Bc. Kovácsovej prezentovali
ukážkami flambovaných pokrmov, carvingom, prípravou rôznych vianočných degustačných
pokrmov teplej a studenej kuchyne a prípravou vianočného punču.
Učebný odbor cukrár
prezentovala žiačka ukážkou ozdôb modelovacou hmotou a kozmetičky svoje zručnosti
predviedli v líčení pleti a v úprave obočia. V tomto predvianočnom období sme nezabudli
ani na slávnostné tabule s vianočným motívom, ktoré pripravili MOV Bc. Minichová a
Mgr. Konečná ako inšpiráciu pre návštevníkov Korza. Môžem skonštatovať, že pre
návštevníkov Korza bolo zážitkom vidieť šikovnosť našich žiakov.
28. novembra sme sa konečne aj my, V.L trieda Hotelovej akadémie, dočkali stužkovej slávnosti.
Prípravy na ňu prebiehali už dlhé týždne pred termínom. Nacvičovali sme program a manažovali si
celú stužkovú. V deň stužkovej sme nič nenechali na náhodu a snažili sme sa pripraviť úžasný večer
pre našich vyučujúcich, rodičov a samozrejme pre našu triednu profesorku Ing. Evku Eisenhardtovú.
Stužkovú slávnosť sme oslávili v Kultúrnom a Spoločenskom Stredisku v Prievidzi, kde sme sa dosýta
zabavili až do neskorých ranných hodín. Vedeniu školy, Mgr. Darinke Krčíkovej a Ing. Janke Súdrovej,
ďakujeme za prijatie pozvania a tak isto všetkým vyučujúcim, ktorých bolo až 17 - čo nás veľmi potešilo!
Ešte viac nás tešilo, ako sa zabávali a ďakujeme im aj za pozitívne ohlasy, ktoré sa na našu stužkovú
rozpŕchli po jej skončení.
Ešte raz ďakujeme a teraz už šup do učenia sa na maturitnú skúšku ;-)
Dňa 30. novembra 2015 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku,
kde si zmerali sily žiaci našej školy podľa kategórií: 2A (1. - 2. roč. hotelovej akadémie),
2B (3. - 5. roč. hotelovej akadémie) a 2D (1. - 4. roč. študijných odborov).
Časti
ako počúvanie s porozumením, gramatika, slovná zásoba, čítanie s porozumením
a ústna časť - obrázok a dialóg úspešne zvládli a preukázali najlepšie schopnosti nasledovní žiaci:
2A - 1. miesto : Margaréta Kolevová, I.K
2B - 1. Miesto : Patrícia Pozníková, III.K
2D - 1. Miesto : Vanda Mikulová, II.F
Títo žiaci budú našu školu ďalej reprezentovať na obvodnom kole olympiády, ktoré sa uskutoční cca v januári 2016.
Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a preukázanie vedomostí, vďaka ktorým vieme, že naša práca stojí za to.
Tento školský rok sa otvoril nový učebný odbor pracovník v potravinárstve - výroba trvanlivých potravín. Žiaci tohto odboru pod vedením MOV Bc. Mokrej absolvujú odbornú prax každý druhý týždeň v potravinárskom závode Nestlé Slovensko, s.r.o. v Prievidzi, kde žiaci nadobúdajú nové poznatky a zručnosti.
SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza
Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk