NOVEMBER 2014

Hubový raut - A bankety pokračujú... - Rétorická súťaž - Módne prehliadky na ZŠ - Umenie regiónu - Burza stredných škôl

Hubový raut

Huby, huby, huby....
Jednou z krásnych a príjemných tradícií na našej škole kedy sa snúbi jeseň s hubami je školou, žiakmi odboru kuchár, čašník, hostinský, cukrár poriadaný Hubový raut. Tento školský rok sme pripravovali 57 druhov jedál a každé obsahovalo rôzne druhy húb. Vždy nám je nápomocný pán riaditeľ našej školy PaedDr. Gaman, ktorý je odborníkom, má osvedčenie – Mykologický preukaz a doteraz nikdy nesklamal, ba práve naopak od jari do jesene nás zásobuje rôznymi hubami.
Jedlá, špeciality z húb sa stretli s veľkým úspechom. Žiaci a majsterky odbornej výchovy boli šťastní, že môžu tvoriť a prezentovať týmto spôsobom svoju odbornosť a šíriť dobré meno školy. Na Hubový raut prijali pozvanie aj významní hostia ako p. župan Trenčianského kraja, p. primátorka mesta Prievidze, iní významní hostia a zamestnanci Strednej odbornej školy obchodu a služieb Prievidza.

Bc. Priečková
foto: Ing. Palásthy

A bankety pokračujú...

13. november 2014 bol zahalený slávnostným rúchom pre žiakov III.L triedy odboru hotelová akadémia. Tento deň bol pre nich „banketový“. Od rána sa pod vedením Mgr. Zemanovičovej a Ing. Ciglanovej varilo, pieklo, pod dohľadom Mgr. Chúpekovej a Mgr. Bajánovej aranžovalo, prestieralo, až nastal ten slávnostný okamih, prišli pozvaní pedagógovia, rodičia, hostia, banket sa začal. Po úvodných privítaniach, príhovoroch a prípitkoch žiaci prekladali, nalievali, prezentovali sa a tak, ako nastreli v harmonickom farebne zladenom duchu slávnostnú tabuľu, rovnako boli doladení aj študenti, harmónia vládla počas celého priebehu cvičného banketu. Obsluha bola jednotná, jedlá a nápoje chutné, čiže možno skonštatovať – „zase jedna pekná akcia na Kaline“.

Mgr. Bajánová, Mgr. Chúpeková

Rétorická súťaž

V pondelok 24. novembra 2014 sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské kolo rétorickej súťaže Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka. Súťaž sa koná na pripomenutie si pamiatky jedného z najvýznamnejších politikov a štátnikov minulého storočia. Súťaže sa zúčastnilo viac ako 30 rétorov z celého Slovenska. V druhej súťažnej kategórii bolo 17 súťažiach a medzi nimi aj náš žiak Branislav Gigac z III.K, ktorý sa umiestnil na prvom mieste. Jeho prejav ocenila odborná porota, zložená z viacerých významných slovenských jazykovedcov a redaktorov. Jeho vystúpenie rovnako ocenil aj najmladší syn Alexandra Dubčeka – Milan Dubček a najbližší priateľ Alexandra Dubčeka – Ivan Laluha. :) Gratulujeme!!!


Módne prehliadky na ZŠ

V mesiaci október a november naštívili naši žiaci 40 základných škôl, kde v spolupráci s Mgr. Gamanovou prezentovali našu školu a najmä odbory, ktoré je možné u nás študovať. Netradičnou bola módna prehliadka v podaní študentiek odevného dizajnu s ich vlastnými modelmi. S ukážkami prác sa predstavili aj kuchári, čašníci (carving, barmanstvo) a kozmetičky (líčenie žiačok).


Umenie regiónu

Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi organizovalo 26. novembra 2014 prezentáciu ľudového umenia nášho regiónu. Pre návštevníkov a najmä deti zo základných škôl boli okrem vystavených výrobkov pripravené aj tvorivé dielne. Naši žiaci pod vedením Mgr. Gamanovej a Bc. Jančekovej prezentovali odbory odevný dizajn, kuchár, cukrár, záhradník.

foto: Mgr. Gamanová, Ing. Palásthy

Burza stredných škôl

Podujatie očakávané najmä žiakmi základných škôl a ich rodičmi – Burza stredných škôl – sa tento rok, 28. novembra 2014, konalo na pôde našej školy. Predstavilo sa tu desať stredných škôl okresu. Naše výchovné poradkyne spolu so žiakmi predstavili najmä odbory kuchár, cukrár, kaderník, kozmetik, záhradník a návštevníci mohli vidieť aj praktické ukážky.

foto: Ing. Palásthy

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok