MAREC 2013

Ako živé - KALINATOR - Obed jednotkárov - Umenie regiónu - MDŽ - Imatrikulačný ples - Písomné maturity - Baristický kurz - Beauty Forum Slovakia 2013 - Lyžiarsky výcvik - MŠ vo vybíjanej - Cassovia Cup 2013 - Shakespeare's Day - Veľká noc v Pruskom - Ako zmeniť imidž - Prievidza (ne)poznaná - Silový päťboj - Otvorenie sezóny - Medzinárodné kuchyne - Matematický klokan - Súťaž v rétorike - Súťaž v darčekovom balení - Sviatky jari - Mladý someliér - Túry do literatúry II. - Žehlenie vrások - AMOS KALINY 2013 - Deň učiteľov - Oceňovanie

Ako živé

V dňoch 4. – 6. marca 2013 do cukrárskej výrobne zavítala pani Eva Klencová, ktorá prišla naše majsterky OV zasvätiť do tajov výroby jedlých kvetov z modelovacej hmoty. Posledný deň školenia z týchto kvetov dokonca viazali kytice, ktoré len ťažko rozoznať od pravých kvetov. Veď posúďte sami.


KALINATOR

O tom, že naša škola nie je len o vedomostiach, ale aj o silných a zdatných mužoch, sa mohli presvedčiť všetci návštevníci našej, už tradičnej súťaže KALINATOR, ktorá nachádza čoraz viac záujemcov. Ani tento rok sa účastníci nemuseli hanbiť za svoje výkony, no vyhrať mohli len tí najlepší. Tými sa pre tento rok stali: Adam Bielik zo IV.G, Ján Gogora z III.C a Samuel Daňo zo IV.CH.


Obed jednotkárov

O tom, že učiť sa oplatí z viacerých dôvodov, sa presvedčili už po tretíkrát žiaci, ktorí mali na vysvedčení „samé“ (myslíme tým jednotky). Slávnostný obed v réžii pána riaditeľa v školskom závode A klub je určite jedným z nezabudnuteľných zážitkov na školu. A kto si ho tento rok zaslúžil? Patrícia Sýkorová z I.K, Ivana Dzuríková z II.F, Martin Svitok z III.BV, Manuela Virdzeková z III.K, Mária Pátková z III.L a Martin Hlavačka z V.K.


Umenie regiónu

Pod týmto názvom sa konala v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi 8. marca 2013 prezentácia, na ktorú boli pozvaní žiaci odboru záhradník pod vedením Ing. Gablíkovej. Hlavnou úlohou žiakov bolo ukázať, že aj mladí ľudia sú šikovní a tvoriví a umenie v našom regióne nevymiera. Ako vidieť aj na fotografiách, žiaci pracovali na výrobe a výzdobe veľkonočnej dekorácie. O tom, že bola akcia veľmi úspešná, hovorí aj počet zúčastnených – 200 žiakov zo základných a niektorých stredných škôl. Sme radi, že sa na našich prvákov prišli pozrieť aj spolužiaci z našej školy pod vedením Mgr. Gamanovej a MOV p. Sulavu.

Ing. Martina Gablíková


MDŽ

V piatok 8. marca 2013 počas obedov p. MOV v školskej jedálni nezabudli na pekný sviatok žien a spolu so žiakmi pripravili milé prekvapenie v podobe malej ružičky.

Bc. Jana Priečková

Imatrikulačný ples

V piatok 8. marca 2013 zrežírovali žiaci V.L hotelovej akadémie v rámci praktickej časti maturitnej skúšky Imatrikulačnú slávnosť pre žiakov z I.L a I.K. Manažéri Miriama Jakabová, Zuzana Robyneková, Samuel Tadian a Sebastián Mark predviedli nováčikom banketovú slávnosť LATINA NOCHE s organizáciou a spôsobom obsluhy, pri ktorej asistovali žiaci IV.L. Celá akcia bola veľmi vydarená. Pod dohľadom pána riaditeľa PaedDr. Štefana Gamana a maturitnej komisie v zložení: Ing. Kevická, Ing. Dobrotková, Ing. Jakube a triednych učiteliek zažili krásne popoludnie.

Ing. Jozef Jakube


Písomné maturity

Maturitná skúška je tvorená viacerými časťami, ktoré musia žiaci zvládnuť. Prvá časť a zároveň začiatok tohtoročných maturít sa začal 12. marca 2013. Na žiakov čakala externá časť (test) a písomná forma internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka literatúry. A na akú tému písali tento rok maturanti svoju slohovú prácu? Vybrali by ste si?
1. Sociálna internetová sieľ – náš sluha či pán? (Úvaha)
2. Kam len oko dovidí... (Umelecký opis Slovenska)
3. I malé meškanie môže spôsobiť veľké problémy (Rozprávanie)
4. „Kto teba, pes, smie nazvať psom? Ty si môj priateľ milý. Dobre by bolo, keby ťa dejiny pochopili.“
     Ján Smrek (Diskusný príspevok o spolužití človeka a zvieraťa)

13. marca 2013 písomné maturity pokračovali skúškou z cudzieho jazyka – doobeda žiaci riešili testové úlohy a poobede opäť písali slohovú prácu na tému: My favourite Book; Meine Lieblingslektüre; Libro – amigo del hombre.


Baristický kurz

Káva sa stala bežnou súčasťou života takmer každého človeka. No pripraviť ju tak, aby lahodila nielen chuti, vôni, ale aj oku a pritom spĺňala aj náročné kritériá nových trendov v baristike, to už nie je také jednoduché. Práve tomuto umeniu sa priučili adepti na získanie baristického certifikátu na kurze, ktorý sa konal 12. – 14. marca 2013 v priestoroch hotelovej akadémie. Kurz viedol skúsený lektor a niekoľkonásobný majster v príprave kávy, pán Stanislav Cibula.

foto: Mgr. Anna Králiková

Beauty Forum Slovakia 2013

Dňa 15. marca 2013 sa žiaci z tried II.J, III.J, I.O a II.O, pod vedením Mgr. Machovej a Kaprálovej, zúčastnili odbornej exkurzie na medzinárodnom veľtrhu Beauty Forum Slovakia 2013 v Trenčíne. Našim cieľom bolo získať najnovšie informácie v trendoch v oblasti kozmetiky, prístrojov, kaderníckych techník, materiálov, modeláže nechtov, pedikúry a líčenia. Každý si našiel v rámci svojho odboru skutočne množstvo podnetov, ktoré tento obľúbený veľtrh ponúka.

Mgr. Helga Machová


Lyžiarsky výcvik

Tohtoročná zima priala nielen snehuliakom, ale hlavne vyznávačom bieleho športu. Takmer 50 záujemcov o týždňový pobyt na lyžiarskom kurze v stredisku SKI Krahule sa ho zúčastnilo v termíne 11. – 15. marca 2013. Výber žiakov z celej školy sprevádzali naši telocvikári Mgr. Švec, Mgr. Fialka, Mgr. Husár, Mgr. Drobec.

foto: Samuel Chlpek

MŠ vo vybíjanej

Majstrovstvá školy vo vybíjanej dievčat sa konali 18. marca 2013 v školskej telocvični na Ul. Vinohradníckej. O súťaž bol veľký záujem, svedčí o tom aj 16 zúčastnených družstiev. Najlepším tímom sa stalo družstvo dievčat zo IV.I, druhé miesto obsadili žiačky z II.H a tretie získali žiačky z II.G.


Cassovia Cup 2013

Až do Košíc cestovali naši barmani za súťažou Cassovia Cup 2013 a oplatilo sa :) Okrem nových skúseností získali aj prvé miesto! Ale pekne od začiatku – 18. marca 2013 na súťažiacich čakal odborný test a 19. marca odborná komisia hodnotila ich zručnosť v praktickej časti. Súťažiaci mali za úlohu namiešať 4 short (krátke) a 4 long (dlhé) nápoje v časovom limite 12 minút. Našu školu reprezentovala MOV Bc. Lívia Minichová a žiaci Sandra Stupňanová z II.K a Štefan Botka z III.G, ktorý obsadil krásne 1. miesto. Srdečne gratulujeme!


Shakespeare's Day

V školskej knižnici sa 20. marca 2013 konala súťaž v umeleckom prednese anglickej a americkej poézie a prózy pod názvom Shakespeare's Day. Zúčastnili sa jej študenti z rôznych ročníkov. V súťaži si precvičili svoj umelecký prednes. Zároveň mali možnosť porovnať svoje jazykové, umelecké a čitateľské schopnosti. Všetci účastníci boli odmenení diplomom a víťazi dostali vecné ceny v podobe kníh v originále. Odbornú porotu tvorili vyučujúce anglického jazyka Mgr. Jana Dubinová a Mgr. Veronika Zimániová.
1. miesto: Silvia Ďurinová z II.L (Gaston Lerouxe – The Phantom Of the Opera)
2. miesto: Jana Čižnárová z V.L (Charlotte Brontë – Jane Eyre)
3. miesto: Ľuboš Valach zo IV.K (J.D. Salinger – The Catcher in the Rye)

Mgr. Jana Dubinová

Veľká noc v Pruskom

V Strednej odbornej škole Pruské 21. marca 2013 zorganizovali 1. ročník celoslovenskej súťaže mladých floristov vo viazaní a aranžovaní kvetín pri príležitosti blížiacich sa Veľkonočných sviatkov pod názvom „Veľká noc v Pruskom“. Na súťaži sa zúčastnilo 20 súťažiacich zo 6 škôl. Kalinu reprezentovali žiaci Lenka Kováčová zo IV.DV, Monika Gundová III.BV, Lucia Líšková z I.A a Roman Hudec z I.A pod vedením Ing. Gablíkovej a Mgr. Gamanovej. Súťažnými úlohami boli témy: Veľkonočná kytica, Vypichovaný aranžmán na stôl a Jarný venček vo vidieckom štýle. Lenka Kováčová získala 2. miesto za Jarný venček. Gratulujeme!


Ako zmeniť imidž

Dňa 21. marca 2013 sa v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi naše žiačky Andrea Lenhartová z III.J odbor kaderník-vizážista a Patrícia Znamenáková z II.H odbor kozmetička-vizážistka zúčastnili podujatia „Ako zmeniť imidž“. Podujatie bolo organizované pre žiakov ZŠ a naše žiačky im previedli rôzne spôsoby líčenia, úpravy vlasov a používanie prípravkov na vlasy a pleť.

Mgr. Táňa Dražová

Prievidza (ne)poznaná

Dňa 21. marca 2013 sa v Kultúrnom a spoločenskom stredisku konala 13. Konferencia CR, ktorú pripravili v rámci svojej praktickej maturitnej skúšky žiaci V.K triedy odbor hotelová akadémia Martin Hlavačka, Petra Kotúlová, Jana Uríková, Michaela Leporisová a Samuel Nechala pod vedením svojich konzultantiek. Program konferencie, ktorý bol veľmi zaujímavý ukončil svojim vystúpením folklórny súbor malý Vtáčnik. Po skončení konferencie sa konal raut, ktorý pripravili v rámci svojej praktickej maturitnej skúšky žiaci IV.F a IV.G odbor kuchár a čašník, servírka. Touto cestou ďakujeme všetkým tým, ktorí na konferencii vystúpili so svojimi prednáškami ako aj všetkým prítomným hosťom, ktorí svojou účasťou prispeli k úspešnému zvládnutiu tejto netradičnej skúšky dospelosti.

Ing. Marta Gaplovská


Silový päťboj

Majstrovstvá okresu v silovom päťboji sa konali 22. marca 2013 v telocvični na SOŠ polytechnickej v Prievidzi. Žiaci súťažili v piatich disciplínach: 1. Príťahy na hrazde, 2. Bicepsový zhyb, 3. Tlak na lavičke v ľahu, 4. Kľuky na bradlách a 5. Drepy s činkou. Vedúcim nášho družstva bol Mgr. Libor Mokrý, jeho asistent Mgr. Zuzana Marková a súťažiaci Ján Gogora, Adam Schnircz a Lukáš Ulbrik z III.C a Samuel Daňo zo IV.CH. Chlapci obsadili pekné 3. miesto. Gratulujeme!

foto: Mgr. Libor Mokrý

Otvorenie sezóny

Turistický krúžok pod vedením p. Mgr. Lomnickej otvoril jarnú sezónu dňa 23. marca 2013. Tento rok naša cesta smerovala do Partizánskeho. Akcie sa zúčastnili žiaci z I.F a II.CH triedy. Trasa viedla z Partizánskeho na Osečný vrch, potom do Hlbokého k chate Ondrej a naspäť do Partizánskeho v dĺžke 13 km. Dobrá nálada a pekné počasie sprevádzali toto podujatie po celý deň. Jarnú turistickú sezónu sme úspešne otvorili a už sa tešíme na ďalšie pekné podujatia.

Mgr. Jana Lomnická

Medzinárodné kuchyne

Dňa 22. marca 2013 pripravili žiaci II.S odbor spoločné stravovanie pod vedením Ing. Heleny Rendekovej v rámci praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky prezentáciu 4 vybraných medzinárodných kuchýň (brazílska, jamajská, škótska a slovenská). V úvodnej prezentácií informovali o krajine, zvyklostiach, zaujímavostiach, o využití v rámci cestovného ruchu, typických jedlách a nápojoch. Doplnili to vhodnými tanečnými a hudobnými ukážkami, zaujímavým programom. Účastníci tohto medzinárodného stretnutia mali možnosť ochutnať tradičné a typické jedlá a nápoje týchto krajín. Boli naozaj kvalitne pripravené a chutné. Veríme, že žiaci si svoju činnosť úspešne obhájili aj pri záverečnom hodnotení.

Ing. Mariana Vaňová

Matematický klokan

Už niekoľko rokov sa naši žiaci veľmi úspešne zapájajú do vedomostnej súťaže pod názvom Matematický klokan, ktorú zastrešuje Mgr. Margita Dobrotková. Tento rok sa 25. marca 2013 do súťažného zápolenia v dvoch kategóriách (junior a kadet) zapojilo 27 žiakov.


Súťaž v rétorike

Na súťaž v rétorike netreba mať len dobrú pamäť, ale aj kus nadania.
To iste nechýba Branislavovi Gigacovi z 1.K, ktorý obsadil 1. miesto v okresnom kole súťaže Štúrov a Dubčekov Uhrovec, ktorú 26. marca 2013 zorganizoval Obvodný úrad Trenčín, Centrum voľného času Prievidza, Miestny odbor Matice slovenskej v Prievidzi a Regionálne centrum v Prievidzi.


Súťaž v darčekovom balení

V Bratislave sa 26. marca 2013 konal už 10. ročník Celoštátnej súťaže v darčekovom balení s medzinárodnou účasťou – „Tvoríme pre radosť iných“. Úlohou súťažiacich bolo vytvorenie darčekového balenia na témy: darčekový kôš k životnému jubileu, 2. apríl – medzinárodný deň detskej knihy a Slovensko očami mladého človeka. Našu školu reprezentovala Adriana Oršulová z II.CH pod vedením MOV Bc. Vidovej, ktorá obsadila pekné 7. miesto a pod vedením MOV Mgr. Jančekovej a Mgr. Teslíkovej Kristína Papšová z III.I, ktorá získala 3. miesto v zlatom pásme. Gratulujeme!


Sviatky jari

Aj keď počasie vonku tomu ešte zďaleka nenasvedčovalo, kalendár sa oklamať nedá, tak nám jar pripomínalo skrášlené prostredie na recepcii, v školskej jedálni i v priestoroch školy.


Mladý someliér

Dlhú tradíciu má súťaž sommelierov v Hotelovej akadémii v Piešťanoch. 26. marca 2013 sa tam vybrali aj súťažiaci z našej školy Branislav Sabo a Martin Matejček z III.K. Prínosom súťaže bola účasť enológa a známeho vinárskeho odborníka p. Fedora Malíka, získanie nových vedomostí, zručností a poznatkov o pestovaní, výrobe, vlastnostiach a podávaní vína.


Túry do literatúry II.

Záujemcovia tejto akcie (žiaci z tried I.B, II.K, IV.K) nás presvedčili, že k čítaniu a literatúre majú veľmi blízko. Pútavým spôsobom porozprávali o vybranom literárnom diele a vyjadrili svoj názor na tému. Prezentáciu románov vystriedala zábavná časť, v ktorej si mohli študenti formou kvízov a doplňovačiek preveriť svoju fantáziu a pohotovosť. A tá naozaj nikomu nechýbala. Víťazom sa stalo družstvo II.K triedy – Dominika Janíčková, Filip Bartoš, Miriam Majtenyiová, Romana Balejová, Silvia Gregorová a Nikoleta Holbová. Blahoželáme!

Mgr. Alena Cagáňová

Žehlenie vrások

Dňa 26. marca 2013 sa na pracovisku Ul. T. Vansovej Visage 4 YOU konalo školenie žehlenia vrások pomocou Galvanickej žehličky. Účinky žehlenia odskúšali na sebe aj majsterky OV. Výsledok žehlenia vrások galvanickou žehličkou zodpovedal našim očakavaniam a konečný efekt žehlenia bol skutočne viditelný.

Bc. Zuzana Kovácsová

AMOS KALINY 2013

Žiacka školská rada vyhlásila pri príležitosti Dňa učiteľov anketu AMOS KALINY 2013, ktorej cieľom bolo oceniť najobľúbenejšieho pedagóga z pohľadu študnetov školy. V ankete hlasovalo 820 študentov, ktorí rozhodli o víťazovi, ktorým sa stala učiteľka anglického jazyka PaedDr. Ivana Kelebercová, so 162 hlasmi. Víťazku ocenil predseda Žiackej školskej rady Branislav Gigac. Gratulujeme víťazovi ankety!


Deň učiteľov

Každoročne si neľahkú prácu pedagogických pracovníkov uctievame aj v našej škole pri príležitosti Dňa učiteľov. Ani tento rok tomu nebolo inak a tak sa všetci zamestnanci školy stretli 27. marca 2013 v školskej jedálni na slávnostnom obede.

foto: Ing. Juraj Palásthy

Oceňovanie

Pri príležitosti Dňa učiteľov sa tradične oceňujú najlepší pedagógovia. Z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča si 25. marca 2013 prevzala ocenenie – malú medailu sv. Gorazda – Mgr. Darina Krčíková za dlhoročnú riadiacu a pedagogickú prácu a bohatú mimoškolskú činnosť. Za dlhoročnú riadiacu a pedagogickú prácu a výsledky dosiahnuté vo výchovno-vzdelávacom procese v oblasti odborného školstva bol malou medailou sv. Gorazda ocenený riaditeľ školy PaedDr. Štefan Gaman.

Medzi 21 oceneným v rámci TSK bol aj Ing. Jozef Jakube, ktorý si 28. marca 2013 v Trenčíne prevzal Ďakovný list predsedu TSK za obetavú a tvorivú pedagogickú prácu.

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok