Junior Bartender Challenge 2019

V dňoch 21.-22. mája 2019 sa konala v Banskej Bystrici prestížna barmanská súťaž Junior Bartender Challenge. Odborným garantom súťaže bol školiteľ Ľuboš Rácz a projekt zastrešovala firma Pernod Ricard.

Nasledujúci článok bol zverejnený na stránke www.gastroweb.sk.

Kto vyhral Junior Bartender Challenge 2019?

Súťaž Junior Bartender Challenge získala minulý rok ocenenie na Slovak Bar Awards ako najlepší projekt roku, no aj napriek tomu sa organizátori rozhodli výrazne zmeniť koncept finále.

K cieľu vzbudiť záujem a byť motiváciou pre mladých ľudí zostať pracovať v gastronómii, pribudla úloha naučiť ich vzácne, ozajstné základy barmanského remesla, ktorými sú klasické drinky a kvalitné barmanské techniky. Práve tie výrazne napomáhajú predaju tohto štýlu drinkov v tých najkvalitnejších slovenských a svetových baroch a zároveň ukazujú dobrú cestu na vytváranie vlastných drinkov.

Počas cesty po slovenských odborných školách študentom ukazovali tri rôzne techniky prípravy drinkov, pričom si za vzor vybrali drinky ako Old Fashioned, Side Car, Martinez a Whiskey Sour. Na tomto základe potom určili 10 povinných drinkov, ktoré sa mali študenti naučiť pripravovať presne podľa stanovených receptúr.

„Pri prvej súťažnej disciplíne som mal z niektorých zo začiatku pocit, že sme so zadaním riadne prestrelili, pretože sme si párkrát v porote museli najprv zadať receptúru a až potom sa súťažiaci pustil pomaly do prípravy. Našťastie, v druhej polovici sa rozhodnutie ísť práve cestou klasického drinku ukázalo ako správne, čo ma nesmierne potešilo a dodalo energiu pracovať na týchto základoch ešte intenzívnejšie. Pretože je naozaj skvelé, ak dostanete výborne pripravené Negroni či Gimlet od mladého človeka, ktorý k tomu nesmelo pridáva ešte niečo navyše. Niekto krátky príbeh, iný prirodzenú jednoduchosť a pohostinnosť. Nedá mi nepriznať, že súťažiaci mali na prípravu iba necelý týždeň, čo by sčasti mohlo ospravedlniť tých neúspešných, na druhej strane o to viac si vážim výkony tých ostatných, ktorých bola tá správna väčšina,“ hovorí Ľuboš Rácz.

Druhá disciplína preverila teoretické znalosti študentov vo forme 15 otázok z histórie baru, výroby spiritov, či znalosti zloženia niektorých drinkov. Treťou bol už tradičný tasting, ktorý sa skladal zo 6 vzoriek bežných surovín, používaných v bare do miešaných nápojov. Študenti mali za úlohu definovať pomarančový či marhuľový likér, limetovú šťavu, rose's lime juice, destilát, či sirup z bieleho trstinového cukru.

Na poslednú disciplínu, ktorá sa konala druhý deň súťaže, boli už študenti pripravení dopredu, pretože mali pred porotou prezentovať svoj vlastný drink. Tu sa však na rozdiel od predošlých ročníkov a iných súťaží tiež museli držať zvolenej predlohy, ktorú si vybrali spomedzi klasických drinkov z prvého kola. „Tu sa odprezentovali nielen praktické zručnosti študentov, ale aj ich kreatívnosť. Úlohou bolo “twistnúť“  klasický drink, ale s dôrazom zachovať hlavnú podstatu cocktailu. Pri tejto disciplíne sa výrazne odlíšili barmani, ktorí už majú za sebou nejakú prax a zároveň dokázali správne vybalansovať chuť cocktailu. Z môjho pohľadu práve táto disciplína odzrkadľuje to, čo musia ako profesionálni barmani spĺňať v reálnom cocktail bare,“ podotýka Ľuboš Rácz.

Prvú a poslednú disciplínu okrem neho hodnotili Branislav Franky Benian, Miroslav Telehanič a Ján Babiak. Medzi jednotlivými disciplínami prebiehali školenia od ambasádorov značiek: Jameson - Viktora Miška, Becherovky - Mareka Polomského a Chivas Regal - Jakuba Opaleka, ktoré zahŕňali informácie z histórie, výroby a ochutnávku produktov. Veľmi hodnotné boli aj informácie od baristického majstra Slovenska v kategórii Coffee in Good Spirits Martina Karabinoša z The Fleck Coffee Roastery. Ten študentom ukázal tajomstvá dokonalej írskej kávy. Inšpiratívne bolo tiež večerné rozprávanie pri High Ball bare s Mirom Telehaničom o jeho podnikateľsko-barmanskej ceste.

Súťaž napokon uzavrela večera v reštaurácii Angels a vyhlásenie víťaza. Tým sa suverénne stal Milan Cipov zo SOŠ obchodu a služieb Nábr. J. Kalinčiaka v Prievidzi, ktorý okrem hodnotných vecných cien získava aj týždňovú stáž v Záhire. Na druhom mieste skončil Jozef Grimmel, tiež z Prievidze, a na treťom Mariana Doová z Hotelovej akadémie Hlinská v Žilina. „Ukazuje sa, že najlepšími sa stávajú tí, ktorých tento odbor naozaj baví a zdokonaľujú sa v ňom nie len v škole, ale aj mimo nej, keď si sami hľadajú kvalitné podniky na to, aby si nielen privyrobili, ale sa aj niečo naučili. Toto je našim cieľom. Počas celého roku inšpirujeme a ukazujeme, že sa netreba báť chytiť sa príležitosti, byť na ňu pripravený a zároveň sa snažiť dať zo seba to najlepšie čo v sebe nájdu. Nielen na súťaži, či v práci, ale aj v bežnom živote,“ zdôrazňuje Ľuboš Rácz

„V Pernod Ricard veríme, že projekt Junior Bartender Challenge má dôležité miesto v rozvoji a podpore mladých barových profesionálov na Slovensku. Som rád, že už máme za sebou piaty ročník, a že ideme ďalej, hoci to je projekt, ktorý nemá okamžitý „business end", ale o to dôležitejší je v tom, že nám pomáha tvoriť budúcnosť. Bez kolegov, partnerov a kamarátov, ktorý sa na projekte spolupodieľajú, by to nebolo možné,“ dodáva Karol Domisch, jeden zo spolutvorcov projektu a zástupca hlavného partnera projektu.

Milan Cipov

„Z môjho pohľadu to bola najviac prepracovaná a najprofesionálnejšia súťaž pre juniorov, aká tu je, a to od starostlivosti o nás ako súťažiacich, až po samotnú organizáciu, porotcov, koncept a všetko dokopy. Ľudia, ktorí to robia, sú na barovej scéne legendami, a to je neskutočná radosť stráviť čas v takejto spoločnosti. Je super, že ľudia ako sú oni spravia ešte niečo navyše, aj keď toho majú dosť, povedal by som, že ťahajú mladú generáciu juniorov a študentov von z blata, do ktorého nás dostáva, s prepáčením, celý školský systém a dezinformácie okolo nás a za to sme im myslím všetci neskutočne vďační. Junior Bartender Challenge sám o sebe bol na dosť vysokej úrovni, ale neriešil som to, išiel som si svoje, využil som veci, ktoré som vedel, alebo na ktoré nás pripravili. Jednoducho, som si to užíval. Bola by škoda neužiť si dva dni zábavy, vzdelávania a robenia toho, čo vás baví. Keď som zistil, že som víťaz, zamrzela má jedna vec, a to taká, že na ďalšom ročníku sa nezúčastním. Nikde nie je napísané, že nemôžem, ale bolo by mi to proti srsti, keďže som dal zo seba všetko, čo som mohol, dostal z prednášok do seba všetko, čo sa dalo a treba nechať priestor ďalším mladým bartenderom. Samozrejme, že som mal obrovskú radosť ako víťaz, ale nerobím si z toho ťažkú hlavu, je to super, pomôže vám to, ale aj tak je dôležité byť víťazom hlavne pre vašich hostí vo vašom bare a aby sa ľudia opäť vracali za vami a cítili sa ako doma. Ďakujem všetkým za super skúsenosť. Robíte to najlepšie!“

Jozef Grimmel

„Súťaž hodnotím naozaj super. Bola to pre mňa osobne moja prvá barmanská súťaž a naozaj veľká skúsenosť. Boli to dva skvelé dni, počas ktorých sme mohli načerpať veľa nových vedomosti a, samozrejme, sme si užili tiež veľa zábavy. Myslím, že sa tam stretla veľmi dobrá skupina ľudí. Zisk druhého miesta je pre mňa motiváciou ďalej sa rozvíjať v tomto smere. Môžeme byť radi, že máme na Slovensku ľudí ako sú organizátori tejto súťaže, ktorí sú naozaj profesionáli, no i napriek tomu veľmi priateľskí, príjemní a majú chuť odovzdať svoje skúsenosti mladým ľuďom. Patrí im za to môj obdiv a vďaka. Tento rok bol zvolený aj nový koncept súťaže, ktorý bol o tom naučiť mladých barmanov viac o klasických drinkoch, čo bolo podľa môjho názoru naozaj dobre.“


Zdroj/Foto: Pernod Ricard Slovakia, Ľuboš Rácz, gastro, gastroweb


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2026 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28