Víťazná cesta žiakov do Talianska - CASARGO 2018
Už po druhýkrát sa žiaci a učitelia odborných predmetov zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi zúčastnili na medzinárodnej gastronomickej súťaži v slnečnom Taliansku. Malebné horské mestečko Casargo v dňoch 13.03. – 18.03. 2018 na súťaži s názvom – Wellness & Zero Waste - Food & Beverage Contest hostilo 18 tímov z celej Európy, medzi inými tímy z Talianska, Ukrajiny, Francúzska, Dánska, Maďarska, Litvy, Moldavy, Ruska. Súťaž organizovala stredná odborná škola Centro di Formazione Professionale Albeghiero, Casargo, Italy.
Našu školu reprezentovali žiaci IV.K hotelovej akadémie. Za bar a servis pri stole hosťa boli zodpovední Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár, ktorí boli pripravovaní pod odborným vedením učiteľky odborných predmetov Mgr. Anny Králikovej.
Kuchyňu a prípravu jedál reprezentovali Kristína Hubová a Erik Haulik pod vedením Mgr. Ľubice Zemanovičovej. Za odbornú jazykovú prípravu v anglickom jazyku bola zodpovedná Mgr. Jana Dubinová.
Práca v gastronómií vyžaduje nielen presnosť a precíznosť, ale aj fantáziu a tvorivosť. Práve tieto vlastnosti mali možnosť ukázať naši žiaci na prestížnej súťaži v Casargu.
Prievidzskí hoteláci si podmanili odbornú komisiu svojím vystupovaním, kreativitou a spôsobom práce, natoľko, že získali druhú cenu za štýl a eleganciu tímu.
Podmienkou súťaže bolo zostaviť a pripraviť trojchodové wellness menu pre šesť osôb, priradiť vhodné vína a zvládnuť aperitívový nápoj.
Odborná komisia v kuchyni hodnotila nápad jedál, zloženie, vzhľad, chuť, dodržanie receptúry, technologický postup, moderné nápady a úroveň znalosti komunikácie v anglickom jazyku.
Pri príprave jedál sa prepájala profesionalita žiakov s vášňou, novátorstvom a tradíciou požadovaných ingrediencií a práve za to získali žiaci Kristína Hubová a Erik Haulik prestížnu cenu za najlepšiu inováciu v kuchyni.
Servis jedál a nápojov bol zameraný na vyššiu formu zložitej obsluhy. Na úvod menu sa s profesionálnou prípravou podával aperitív. Nasledovalo do detailov doladené jedlo snúbiace sa s vínom, doplnené flambovaným koňakom a jedinečnou starostlivosťou o hosťa.
V tejto kategórií získali žiaci Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár zlatý pohár za najlepšiu obsluhu a servis pri stole hosťa.
Poďakovanie za spoluprácu patrí i šefkuchárovi Hotela Matyšák Braňovi Križanovi. Aj vďaka jeho odbornej pomoci si žiaci hotelovej akadémie mohli vychutnať úspech.
Voľné chvíle trávili žiaci s novými priateľmi či navštívením malebných miest Lecco a Varenna na brehu Lago di Como pod Alpami. V rámci workshopov mali možnosť sledovať prípravu typického talianskeho jedla risotta a prípravu povestnej bazalkovej omáčky – pesta.
Žiaci získali neoceniteľné skúsenosti, nadviazali nové priateľstvá a zdokonalili sa v anglickom jazyku. Svoje zručnosti a nové vedomosti budú môcť využívať aj vo svojej ďalšej praxi a aj naďalej budú úspešne reprezentovať Strednú odbornú školu v Prievidzi na súťažiach doma i v zahraničí.
Mgr. Králiková, Mgr. Dubinová