6444 H čašník, servírka
Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 3 roky
- v týždenných cykloch sa streda teoretické vyučovanie s odborným výcvikom
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotný preukaz
- logické myslenie, pamäť, postreh a spoločenské vystupovanie
- úspešné zvládnutie prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent je kvalifikovaný pracovník schopný samostatne vykonávať odborné činnosti spojené s gastronómiou. Po ukončení prípravy ovláda jednoduchú a zložitú obsluhu hostí v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach, uviesť hosťa a poskytnúť pomoc pri výbere z jedálneho lístka. Ovláda základné zručnosti pri miešaní nápojov aj podľa vlastných receptúr, vie pripraviť jednoduché jedlá, minútky šaláty a múčniky, vie dokončovať jedlo pred zrakom hosťa. Absolvent vie prijímať objednávky, účtovať na kontrolnej pokladnici, inkasovať tržby, písať jedálne lístky, čapovať, ošetrovať a skladovať potravín. Absolventi sa uplatnia ako účtujúci čašník, servírka, hlavný čašník, servírka, barman, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.