2964 H cukrár

Denné štúdium vhodné pre dievčatá i chlapcov.

Dĺžka prípravy:

  • 3 roky
  • v týždenných cykloch sa streda teoretické vyučovanie s odborným výcvikom

Podmienky prijatia:

  • úspešné absolvovanie ZŠ
  • dobrý zdravotný stav, zdravotný preukaz
  • vyhovenie kritériám prijímacieho konania

Profil absolventa:

Absolvent po úspešnom ukončení trojročného odboru samostatne pracuje, pripravuje suroviny na cukrársku výrobu, prepočítava spotrebu podľa receptúr. Absolvent pripravuje cukrárske cestá, plnky a hmoty. Vie posúdiť správnu konzistenciu ciest, chyby hmôt, plniek ciest, robí skúšky pečivosti. Vie pripraviť, vytvoriť a modelovať všetky druhy ozdôb, pripravovať zmrzliny. Ovláda základné strojovo-technologické zariadenia cukrárskej výroby, denne ich čistí a udržiava. Dohotovuje cukrárske polotovary, ozdobuje rôzne druhy cukrárenských výrobkov až po ich konečnú úpravu. Absolvent vie posúdiť trvanlivosť, označenie, balenie a skladovanie výrobkov. Je schopný normovať výrobu, viesť skladovú evidenciu, vypracúvať nové receptúry.
V priebehu technologického procesu dodržiava všetky zásady bezpečnosti a ochrany zdravia. Pracovné činnosti vykonáva tak, aby nenarušoval prostredie, ale prispieval k jeho zlepšeniu.

Odborné predmety:

  • stroje a zariadenia
  • suroviny
  • cukrárska výroba
  • ekonomika a organizácia
  • odborné kreslenie
  • strojníctvo
  • odborný výcvik

Video

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Marec 2026 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31