Informácie pre odbor hotelová akadémia
Odborná prax
Podľa vyhlášky 61/2015 MŠ SR o stredných školách je študijný odbor 6323 6 HA s platnosťou od 1. septembra 2009 zaradený do zoznamu študijných odborov stredných odborných škôl, v ktorých sa vydáva okrem vysvedčenia o maturitnej skúške aj výučný list. Po absolvovaní najmenej 1400 vyučovacích hodín praktického vyučovania, z ktorých najmenej 1200 hodín tvorí odborný výcvik (odborná prax), sa žiakovi okrem vysvedčenia o maturitnej skúške vydáva aj výučný list. (Za vyučovaciu hodinu v odbornom výcviku, odbornej praxi sa počíta 60 minút.) Žiaci počnúc 1. ročníkom s platnosťou od školského roku 2009/2010 po naplnení uvedenej podmienky získavajú výučný list s číselným kódom a názvom 6323 6 hotelová akadémia. Škola vydáva k vysvedčeniu o maturitnej skúške dodatok, ktorý obsahuje podrobnosti o absolvovanom vzdelávacom programe (charakteristika odboru, prehľad získaných kompetencií, obsahových aj výkonnostných štandardov, možností pracovného zaradenia absolventa).
Podľa Vyhlášky o stredných školách č. 224/2022 §2 odst. 6, ktorá je v platnosti od 23.06 2022, je stanovený počet hodín žiakov na odbornej praxi takto:
Odbornú prax v zmluvných pracoviskách žiaci vykonávajú nasledovne:
2. ročník: v rozsahu 3 týždňov (5-dňový týždeň, 7 hodín denne),
3. ročník: v rozsahu 4 týždňov (5-dňový týždeň, 7 hodín denne),
4. ročník: v rozsahu 6 týždňov (5-dňový týždeň, 7 hodín denne).
Podrobnejšie informácie nájdete nižšie v dokumente Pokyny k odbornej praxi v odbore hotelová akadémia.
Dokumenty na stiahnutie
- Pokyny k odbornej praxi žiakov 2., 3. a 4. ročníka hotelovej akadémie | PDF (97,61 kB)
- Učebné osnovy - odborný výcvik - IV. ročník | PDF (366,73 kB)
- Záznam študenta o priebehu praxe - týždenný | PDF (52,51 kB)
- Záznam praxe - týždenný | PDF (174,51 kB)
- Záznam praxe - 2 týždenný | PDF (178,9 kB)
- Menovka - hotelová akadémia - VZOR | PDF (1,71 MB)
- Predpokladané tržby | PDF (99,37 kB)
- Začiatočná súvaha | PDF (118,16 kB)
- Finančný plán - tabuľka k podnikateľskému plánu | PDF (215,24 kB)
- Predná strana k zložke Prehľad praxe | PDF (97,28 kB)
- Manuál k protokolu slávnostnej tabule pre 3. ročník odbor HA | PDF (1,04 MB)
- Pokyny k príprave a vypracovaniu protokolu k zručnosti pre 3. ročník odbor HA | PDF (851,27 kB)
- Kalkulačný list k pokrmom | PDF (324,32 kB) ZIP (6,83 kB)
- Kalkulačný list k miešaným nápojom a káve | PDF (198,35 kB)
- Kalkulačný list k nápojom | PDF (197,81 kB)
- Tabuľka výrobných a tepelných strát potravín | PDF (3,03 MB)
- Normovaci harok | PDF (51,9 kB)
- Žiadanka surovín | PDF (98,19 kB)
- Top a personálny manažér | PDF (391,77 kB)
- Finančný manažér | PDF (391,1 kB)
- Gastronomický manažér | PDF (218,12 kB)
- Marketingový manažér | PDF (393,37 kB)
- Technický manažér | PDF (219,95 kB)