Dánsko :: november 2021 - Zero waste

Vzdelávanie pedagógov v zahraničí 

V rámci nového programu Erasmus+ dve naše pedagogičky odišli na mobilitu - výučbový kurz do Dánska.

Mobilita s názvom Zero waste oslovila Ing. Sigetovú a Bc. Minichovú, ktoré sa budú učiť ako spracovávať potraviny a pripravovať jedlá s nulovým odpadom. Šťastlivo prišli do svojho cieľa a srdečne Vás pozdravujú. Prajeme im, aby si z kurzov odniesli mnoho vedomostí i nadšenia do ďalšej práce.


Týždeň dánskej kuchyne - ZERO WASTE – Nulový odpad

V rámci ukončenia mobility v Roskilde v Dánsku, na ktorom sa zúčastnili naše dve kolegyne - Ing. Tatiana Sigetová a Bc. Lívia Minichová v Projekte Erasmus + sme celý týždeň v dňoch od 31. 1. - 3. 2. 2022 mali možnosť v našej školskej jedálni ochutnávať jedlá pripravené na základe myšlienky nulového odpadu. Žiaci počas svojho odborného výcviku spolu s Bc. Líviu Minichovou pripravovali chutné a zdravé jedlá podľa receptov, ktoré si p. majsterka priniesla z Dánska. Hlavnou ideou bolo využívanie udržateľných potravín, spracovanie odpadu tak, aby sme zanechávali čo najmenšiu uhlíkovú stopu, ako aj zníženie odpadu z potravín.

P. majsterka  študentom ukázala, ako sa dajú využívať zdravé a udržateľné potraviny - brokolica, bulgur, banánové šupky. Takisto im ukázala spôsob, ako sa dá využiť celá potravina, napr. zemiakové šupky, z ktorých sa dajú pripraviť chutné čipsy. 


Prezentácia o udržateľnosti potravín pre učiteľov odborných predmetov

Dňa 10.2.2022 Ing. Tatiana Sigetová v rámci ukončenia mobility v Dánsku v programe Erasmus+ pripravila odbornú prednášku o udržateľnosti potravín, o  spôsobe  ich spracovania za využitia myšlienky nulového odpadu.  Učiteľom odborných predmetov bola takisto predstavená koncepcia OSN – Ciele trvalo udržateľného rozvoja – Agenda 2030 a spôsob, ako je možné napĺňať jej vízie v rámci našej školy.

 Ing. Sigetová  sa podelila o svoje odborné poznatky  ako aj metodiku vyučovania novej koncepcie, ktoré nadobudla na školení  na ZBC College v Dánsku. Cieľom školenia bolo začlenenie nových myšlienok do vyučovacích predmetov ako aj do školského vzdelávacieho programu na našej škole tak, aby sme našim študentom  mohli poskytovať najnovšie poznatky v spracovávaní potravín a postupným spôsobom zavádzali myšlienky ekológie a zeleného myslenia do výučby na našej škole. 

 Dňa 3. februára 2022 sa trieda I.K zúčastnila prednášky o udržateľnosti potravín, ktorú si pripravila Ing. Tatiana Sigetová v rámci ukončenia mobility v Dánsku v programe Erasmus+. Prednáška bola teoretickou časťou, ktorá priamo súvisela s praktickým využitím vedomostí pri príprave jedál v rámci týždňa Dánskej kuchyne, ktorú pripravila Bc. Lívia Minichová.

Cieľom prezentácie bolo ozrejmiť študentom vplyv človeka na životné prostredie a využívanie potravín s nulovým odpadom. Študentom bola takisto predstavená koncepcia OSN – Ciele trvalo udržateľného rozvoja – Agenda 2030 a spôsob, ako je možné napĺňať jej vízie v rámci našej školy  ako aj v súkromnom živote. Ing. Sigetová predstavila myšlienku spôsobov recyklácie, spracovávania potravín s následným využitím odpadu, ozrejmila pojmy udržateľné potraviny a superpotraviny. Prezentovala niektoré recepty, ktoré za pomoci kvalifikovaných lektorov pripravovali na školení na ZBC College v Dánsku. 


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac November 2022 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30