V rámci nového programu Erasmus+ dve naše pedagogičky odišli na mobilitu - výučbový kurz do Dánska.
Mobilita s názvom Zero waste oslovila Ing. Sigetovú a Bc. Minichovú, ktoré sa budú učiť ako spracovávať potraviny a pripravovať jedlá s nulovým odpadom. Šťastlivo prišli do svojho cieľa a srdečne Vás pozdravujú. Prajeme im, aby si z kurzov odniesli mnoho vedomostí i nadšenia do ďalšej práce.
V rámci ukončenia mobility v Roskilde v Dánsku, na ktorom sa zúčastnili naše dve kolegyne - Ing. Tatiana Sigetová a Bc. Lívia Minichová v Projekte Erasmus + sme celý týždeň v dňoch od 31. 1. - 3. 2. 2022 mali možnosť v našej školskej jedálni ochutnávať jedlá pripravené na základe myšlienky nulového odpadu. Žiaci počas svojho odborného výcviku spolu s Bc. Líviu Minichovou pripravovali chutné a zdravé jedlá podľa receptov, ktoré si p. majsterka priniesla z Dánska. Hlavnou ideou bolo využívanie udržateľných potravín, spracovanie odpadu tak, aby sme zanechávali čo najmenšiu uhlíkovú stopu, ako aj zníženie odpadu z potravín.
P. majsterka študentom ukázala, ako sa dajú využívať zdravé a udržateľné potraviny - brokolica, bulgur, banánové šupky. Takisto im ukázala spôsob, ako sa dá využiť celá potravina, napr. zemiakové šupky, z ktorých sa dajú pripraviť chutné čipsy.
Dňa 10.2.2022 Ing. Tatiana Sigetová v rámci ukončenia mobility v Dánsku v programe Erasmus+ pripravila odbornú prednášku o udržateľnosti potravín, o spôsobe ich spracovania za využitia myšlienky nulového odpadu. Učiteľom odborných predmetov bola takisto predstavená koncepcia OSN – Ciele trvalo udržateľného rozvoja – Agenda 2030 a spôsob, ako je možné napĺňať jej vízie v rámci našej školy.
Ing. Sigetová sa podelila o svoje odborné poznatky ako aj metodiku vyučovania novej koncepcie, ktoré nadobudla na školení na ZBC College v Dánsku. Cieľom školenia bolo začlenenie nových myšlienok do vyučovacích predmetov ako aj do školského vzdelávacieho programu na našej škole tak, aby sme našim študentom mohli poskytovať najnovšie poznatky v spracovávaní potravín a postupným spôsobom zavádzali myšlienky ekológie a zeleného myslenia do výučby na našej škole.
Dňa 3. februára 2022 sa trieda I.K zúčastnila prednášky o udržateľnosti potravín, ktorú si pripravila Ing. Tatiana Sigetová v rámci ukončenia mobility v Dánsku v programe Erasmus+. Prednáška bola teoretickou časťou, ktorá priamo súvisela s praktickým využitím vedomostí pri príprave jedál v rámci týždňa Dánskej kuchyne, ktorú pripravila Bc. Lívia Minichová.
Cieľom prezentácie bolo ozrejmiť študentom vplyv človeka na životné prostredie a využívanie potravín s nulovým odpadom. Študentom bola takisto predstavená koncepcia OSN – Ciele trvalo udržateľného rozvoja – Agenda 2030 a spôsob, ako je možné napĺňať jej vízie v rámci našej školy ako aj v súkromnom živote. Ing. Sigetová predstavila myšlienku spôsobov recyklácie, spracovávania potravín s následným využitím odpadu, ozrejmila pojmy udržateľné potraviny a superpotraviny. Prezentovala niektoré recepty, ktoré za pomoci kvalifikovaných lektorov pripravovali na školení na ZBC College v Dánsku.