Záložka do knihy spája slovenské školy 2018

Žiaci I.L triedy Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa zapojili do 7. ročníka celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy. V duchu podtitulu aktuálneho ročníka … významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov sa žiaci na hodinách slovenského jazyka a literatúry venovali významnej osobnosti slovenských dejín, ktorá zanechala nezmazateľnú stopu svojej autorskej činnosti nielen na národnom poli.

Žiaci sa naučili, že tento významný slovenský vzdelanec, ktorý je jednou z našich najvýznamnejších osobností z obdobia humanizmu a renesancie – Vavrinec Benedikt Nedožerský sa ako jazykovedec významne zapísal aj do dejín českého národa. Napísal a vydal prvú systematickú  gramatiku českého jazyka Dve knihy českej gramatiky (Grammaticae Bohemicae...), ktorá bola najlepším gramatickým dielom takmer na dve storočia. V  tomto zmysle ju hodnotili aj všetci významní českí jazykovedci.

Spomínaná osobnosť sa tiež neodmysliteľne spája s naším mestom, pretože blízke gymnázium nesie meno tohto rodáka z Nedožier-Brezian.

Následne žiaci zhotovili záložky do knihy, v ktorých je ústredným motívom vybraná osobnosť a jej jazykovedný prínos.  Žiaci doplnili svoje záložky sprievodnými informáciami o uvedenom vzdelancovi, jeho jazykovednej práci a esteticky ich dotvorili tematickými obrázkami. Ako doplnok sme sa spolu so žiakmi venovali estetickej funkcii umeleckej literatúry a interpretácii vybraných básní.  Integrálnou súčasťou každej záložky je tak aj ručne prepísaná báseň, ktorá žiaka najviac oslovila.

Veľkým prínosom je, že sa  podarilo vzbudiť záujem žiakov o túto významnú osobnosť a aj o literatúru. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník. 


PaedDr. Krajčovičová


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31