Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti
V širšom zmysle slova sa fašiangami nazývalo obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. V užšom zmysle slova sa fašiangami nazývali posledné tri dni pred Popolcovou stredou. Sám názov Fašiangy má súvis so stredovekými podobami nemeckého slova „Fasching“ s významom posledné napitie.
Na Slovensku fašiangy znamenali čas veselia s hojnosťou jedál i nápojov. Na stôl prichádzali najmä jedlá pripravené na tuku – fánky, pampúšiky, šišky. Na tanieroch prevládali zabíjačkové jedlá, údené mäso, klobásy, slanina, vajíčka = všetko kaloricky výdatná strava.
Fašiangy na Hornej Nitre sa nazývali Bakucove dni. Žiakom sme sa snažili priblížiť tradície fašiangov formou rozprávania a praktických ukážok, aj keď sa vždy nestretneme s pozitívnymi reakciami žiakov.
Motto: „Snaha je, vôľa nie....“
Kolektív ŠJ