Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti
V širšom zmysle slova sa fašiangami nazývalo obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. V užšom zmysle slova sa fašiangami nazývali posledné tri dni pred Popolcovou stredou. Sám názov Fašiangy má súvis so stredovekými podobami nemeckého slova „Fasching“ s významom posledné napitie.
Na Slovensku fašiangy znamenali čas veselia s hojnosťou jedál i nápojov. Na stôl prichádzali najmä jedlá pripravené na tuku – fánky, pampúšiky, šišky. Na tanieroch prevládali zabíjačkové jedlá, údené mäso, klobásy, slanina, vajíčka = všetko kaloricky výdatná strava.
Fašiangy na Hornej Nitre sa nazývali Bakucove dni. Žiakom sme sa snažili priblížiť tradície fašiangov formou rozprávania a praktických ukážok, aj keď sa vždy nestretneme s pozitívnymi reakciami žiakov.
Motto: „Snaha je, vôľa nie....“
Kolektív ŠJ
Fotogaléria
Kalendár podujatí
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 |
|
14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |