Opäť sme mali možnosť...
Erasmus + projekt „Kuchyňa Andalúzie - nadobúdanie nových kompetencií“ aj tento rok dal možnosť ďalším pedagogickým zamestnancom našej školy spoznať gastronómiu španielskej Andalúzie. V termíne od 02.09.2019 do 16.09.2019 sa zúčastnili projektu dve skupiny: Mgr. Katarína Bajánová, Mgr. Anna Králiková a Bc. Ján Krčík, ktorých vystriedali Bc. Helena Hudecová a Bc. Miroslava Lajčiaková.
Počas pobytu sme sa oboznámili s najznámejšími pokrmami v Andalúzii, s prípravou rôznych rýb a darov mora, od ich kuchynskej predprípravy až po tepelnú úpravu a servírovanie hosťovi. Zamestnanci reštaurácií, kde sme stážovali, nám ukázali prácu s uvedenými produktmi mora v kombinácii so zeleninou, ale aj prípravu iných jedál španielskej kuchyne. Cieľ našej stáže bol splnený, nadobudli sme nové vedomosti a zručnosti a nakoľko sme mali možnosť pomôcť pri príprave typickej paelly a sangrie, náš cieľ sme ešte upevnili a rozšírili.
Náš pobyt bol zároveň aj poznávací, pretože sme absolvovali výlet na Gibraltar, do bieleho mesta Mijas , spoznali mesto Malaga a jeho okolie a získali certifikát o absolvovaní stáže. Poznatky zo stáže prenesieme do praxe či už prednáškou a prezentáciou kolegom a žiakom (Mgr. Bajánová) alebo začlenením rybieho pokrmu do cvičného banketu (Mgr. Bajánová, Mgr. Králiková), ale aj do španielskeho menu v školskej jedálni (Bc. Krčík) a prípravou paelly a sangrie počas Dňa otvorených dverí v našej škole.
Mgr. Katarína Bajánová
odborný učiteľ