Laboratórne cvičenie cukrárov - vianočka

Druháci cukrári na laboratórnych cvičeniach plietli a piekli vianočky. Vianočka sa pripravuje z kysnutého cesta. Po vykysnutí sa cesto rozdelí najčastejšie do deviatich prameňov, ktoré sa postupne splietajú. Spodné poschodie čiže základ vianočky sa skladá zo štyroch prameňov, ďalšie tri pramene sa zapletú do vrkoča a to tvorí telo vianočky. Najvyššie poschodie tvoria posledné dva pramene spletené do špirály. 

Vianočka je druh sladkého pečiva, ktorý je obľúbený hlavne v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, Česku a na Slovensku. Konzumuje sa väčšinou ako sviatočné jedlo na Vianoce, Veľkú noc alebo počas iných významných dní. Obľúbenou kombináciou pri konzumácii vianočky je napríklad maslo, med, džem, marmeláda či nutella a pod.

Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky. Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky. Dávnym zvykom tiež bolo zapekanie mince. Kto ju pri krájaní našiel, mal istotu, že bude zdravý a bohatý po celý budúci rok.

Cukrári boli veľmi šikovní, vianočky sa všetkým vydarili a aj im chutili.


Ing. Krejčová


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Január 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31