Kalina na Costa del Sol
Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa aj v školskom roku 2019/2020 zúčastnili projektu financovaného Európskou Úniou z programu Erasmus+ „Kuchyňa Andalúzie – nadobúdanie nových kompetencií“ v spolupráci so spoločnosťou Ekip Europa.
V termíne od 2. septembra 2019 do 2. októbra 2019 pracovali žiaci i učitelia v španielskom meste Malaga, v známej turistickej oblasti Coste Del Sol (Slnečné pobrežie). Do projektu bolo zapojených 28 žiakov a 6 pedagogických zamestnancov. Počas celého septembra pôsobili v reštauračných zariadeniach renomovanej gastronomickej siete La Reserva Grupo a Bar Ispaῆa pod vedením najlepších gastronomických odborníkov z regiónu Andalúzia v oblasti varenia a obsluhy.
Počas praxe prišli do kontaktu s netradičnými surovinami z mora ako sú ryby, krevety, kalmáre, chobotnice, slávky, mušle a iné. Študenti získali skúsenosti s ich prípravou a odborným servírovaním. Pobyt však nebol iba pracovný. Súčasťou podujatia boli aj kultúrne aktivity zamerané na poznávanie španielskej geografie, histórie či kultúry. Žiaci absolvovali turistický výlet do prírodnej rezervácie Camito del Rey, plavbu po mori na kajakoch, navštívili turistické „Biele mesto“ Mijas s degustáciou najlepších španielskych vín, jazdu na segwayoch, návštevu netradičnej bio ZOO, futbalový zápas domáceho klubu Malaga CF či výlet na britský Gibraltár. Samozrejmosťou bol aj voľný čas, kedy mali všetci možnosť vyskúšať stále teplé more a vyhriate pláže Malagy.
Okrem získavania nových zručností je veľkým prínosom aj možnosť pre mladých ľudí vyskúšať život v inej krajine, v inom kultúrnom prostredí i používanie cudzieho jazyka, to všetko veľmi jednoduchým spôsobom, iba s občianskym preukazom v ruke.
Mgr. Mokrý