Fašiangy, Turíce
Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Boli to obchôdzky slúžiace na privolanie jari rôznymi magickými spôsobmi. Naši predkovia sa stravovali veľmi striedmo, ale pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti.
Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality. Veľkú úlohu zohrávajú aj masky. Tie fašiangové boli najmä zvieracie - strašidelné. Čím bola maska strašidelnejšia, tým mala väčšiu moc a ľudia verili, že démoni a zlí ľudia sa vyplašia a nebudú ich obťažovať. K maskám nesmel chýbať aj turoň a neskôr pribudol aj vojak so šabľou, kde práve na šabľu napichovali gazdiné podarúnky.
A k tradičným jedlám, ktoré sa v tieto dni podávali, sme prispôsobili jedálny lístok v ŠJ a dané tradičné jedlá sme podávali v novom šate gastronomických pravidiel.