Estónsky kringel

Estónsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, makom, tvarohom i kakaom.

Môže sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Je vhodný na každú príležitosť, pretože úžasne vyzerá a vynikajúco chutí.

Tretiaci cukrári, v rámci laboratórnych prác, sa učili tvarovať kysnuté cesto. Napiekli kringle so sladkou a aj slanou náplňou a takto sa im to podarilo. Nevydržali a ešte teplé kringle ochutnávali...

Ak máte chuť, prikladáme aj kreslené postupy tvarovania...


Ing. Krejčová


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29