DOBROTA

Význam tohto slova pozná každý: ľudské dobro (láskavosť, vľúdnosť, prívetivosť, ...), dobrá kvalita a aj dobrá, chutná vec, lahôdka. Značka DOBROTA je spojením všetkých troch významov slova. Určite totiž neušlo vašej pozornosti, že od októbra minulého roka, sa práve takto volajú bývalé Prievidzské pekárne a cukrárne. Možno niektorí ani neviete, že prievidzský a aj handlovský chlieb sa vyrába v závode Nováky. A práve sem išli na exkurziu cukrári III.B triedy. Stihli to na poslednú chvíľu, lebo už o pár dní ich čakajú záverečné skúšky.
Kým vy ešte spíte, pekári už pripravujú cesto zo slovenskej múky a podľa tradičných receptúr. Sú jediná pekáreň na Slovensku s výrobou pravého kváskového chleba bez droždia. Pevne sa opierajú o poznanie, pracovitosť a remeselný fortieľ našich starých otcov. Ostávajú verní tradičným výrobkom nášho regiónu.
Žiaci mali možnosť vidieť celý proces prípravy chleba, od základných surovín až po expedíciu a to za odborného výkladu vedúcej prevádzky. Pečú tam hlavne rascový chlieb, ale aj Pálfyho bochník, Handlovský chlieb, Zlatý cereálny chlieb, Fínsky chlieb, Dlháň a iné. Žiaci si pozreli aj halu, kde sa spracovávajú suché rohlíky na strúhanku.
Žiaci boli radi, že mohli výrobu chleba vidieť na vlastné oči, lebo chlieb patrí k základným potravinám a ako sa vraví: „Chleba sa nikdy nepreješ!“

Ing. Alena Krejčová

Fotogaléria