Cena Anjel pomoci 2019

 „FÓRUM PRE POMOC STARŠÍM ”  

Vážená pani riaditeľka,

Želám Vám všetko dobré a dovoľte mi zaslať Vám dôležitú informáciu o krásnej aktivite vašej žiačky. 

4. februára  2019   sa uskutočnil už 13-ty ročník jedinečnej akcie oceňovania úžasných a krásnych ľudí z celého Slovenska titulom Senior roka 2018 , ktorú tradične organizuje Fórum pre pomoc starším . Naozaj nie je to obyčajné podujatie, ale významná udalosť, ktorá má svoju tradíciu a je o túto akciu z rôznych organizácií, médií skutočný záujem. 

Titul Senior roka bol  odovzdaný 18 aktívnym seniorom na základe nominácie z regiónov Slovenska. Touto akciou sme  chceli vyzdvihnúť dôležitú úlohu rodiny, morálne a duchovné hodnoty, skúsenosti a múdrosť starších, ako i ich pozitívny prínos a nezištnú pomoc pre rodinu, okolie aj spoločnosť a vyzdvihnúť   skúseností a múdrosť starších. Ocenení sú jednoduchí, obyčajní   a predsa vzácni ľudia vysokých morálnych kvalít , ktorí môžu byť pre mnohých príkladom a inšpiráciou.

Rodina je veľmi dôležitá a starší sú a musia byť jej súčasťou. Rodinu môžeme prirovnávať k stromu. Strom má korunu, kmeň – čo sú deti a rodičia, ale má aj korene, ktoré stromu dodávajú živiny a to sú starí rodičia a prarodičia a práve na nich často zabúdame. Uvedomme si, že bez nich by tu vlastne nebol nikto z nás. 

Fórum všetkým oceneným, týmto krásnym ľuďom povedala za všetkých úprimné ďakujem, ukázali im,  že sú pre nás, pre spoločnosť užitoční a potrební, že  oni sú tým zdrojom múdrosti, skúseností, sú koreňmi našich rodín, našej spoločnosti, sú našou súčasťou.

Odovzdali sme im ocenenie, ktoré je pre nich zážitkom na celý život.

Tento ročník  bol mimoriadny  z dvoch dôvodov :

Bola udelená  mimoriadna cena In memoriam  dlhoročnému redaktorovi RTVS a spolupracovníkovi Fóra,  Mariánovi  Ondášovi z Prievidze, ktorý bol vynikajúcim redaktorom, vynikajúcom človekom a dobrým priateľom a úžasným človekom s veľkým srdcom

 Druhým dôvodom  výnimočnosti tohto ročníka bol ten, že sme odovzdali i cenu Mariana Ondáša, ktorý odišiel od nás presne pred rokom. Bol náš dlhoročný spolupracovník, bol spoluautorom celého podujatia, ktoré robíme. On  mal predstavu, že treba oceniť aj mladých a zapojiť mladých do aktivít poskytovania pomoci starším a práve  preto  sme odovzdali jeho cenu a nazvali sme ju Anjel pomoci. Myslím si, že je to úžasná vec, lebo nie je to len o tých starších, ale o spolupráci generácií, a to je veľmi dôležité.

 A túto jeho ideu sme tento rok uviedli do praxe . Cieľom  bolo vzbudiť záujem mladých o poskytnutie pomoci tým , ktorí to potrebujú a zlepšiť komunikáciu , spoluprácu medzi generáciami, čo môže prispieť k vzájomnej úcte, pochopeniu,  väčšej ochrane a postaveniu starších v spoločnosti.

Cenou  Mariana Ondáša bola ocenená cenou Anjel pomoci aj Vaša študentka 17- ročná Katarína Gáplovská, z Nitrianskeho Pravna,  2.J. odbor kaderník – vizážista. Katka  si prevzala z rúk  manželky p. Ondáša, Márie Magdalény,  čo je veľkou poctou nielen pre ňu, ale aj Vašej školy, že táto študentka môže byť príkladom pre iných, že sa dokáže obetovať pre iných a hlavne, že dokáže toto mladé dievča pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú, starým a chorým ľuďom, ktorí sú opustení a potrebujú pomoc. Je to vzor krásnej medzigeneračnej spolupráce, čo by sme v našom živote mali uplatňovať a viesť naše deti k dobrému vzťahu aj k staršej generácii.

Cena Anjel pomoci  je cena, ktorú sme udelili mladým ľudom po prvý krát, a to tým, ktorí sa pričinili o to, že seniorom uľahčili život, pomohli pri bežných úkonoch alebo navrhli projekt, ktorý podporuje a povzbudzuje seniorov. Udelenie tejto ceny vyvolalo veľký ohlas vo verejnosti a dalo základ tradície jej udeľovania aj do budúcnosti.

https://myhornanitra.sme.sk/c/22045602/anketa-priniesla-slzy-emocie-a-zivotne-pribehy-toto-su-seniori-roka-2018-foto.html


Ľubica Gálisová

prezidentka

Fóra pre pomoc starším

 


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31